Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Европарламентът гласува за СЕТА

[post-views]
Европарламентът гласува за СЕТА

23-SETA-jpgЕвропейският парламент одобри в сряда споразумението за свободна търговия между Европа и Канада, известно като СЕТА. Споразумението беше одобрено с 408 гласа „за“, 254 „против“ и 33 въздържали се, съобщиха световните медии.
CETA ще премахне митническите тарифи върху повечето стоки и услуги, и ще отвори канадския пазар за обществени поръчки към ЕС. За да се намалят опасенията на гражданите, че споразумението дава твърде много власт на мултинационалните компании, ЕС и Канада изрично потвърдиха правото на всяка държава членка да регулира въпросите, обект на споразумението, според своето вътрешно право. Затова след вота в парламента предстои СЕТА да бъде ратифицирана и от националните парламенти на страните-членки на Общността. Ако бъде одобрено, разпоредбите му ще се прилагат от април 2017 година.
В резултат на настояването от страна на Европейския парламент, механизмът за уреждане на спорове между инвеститорите и държавата беше заменен от съдебна система за инвестиции, която гарантира държавен контрол върху избора на арбитри и повиши прозрачността.
Евродепутатите одобриха и сключването на споразумение за стратегическо партньорство между ЕС и Канада. То допълва СЕТА и цели да засили двустранното сътрудничество между ЕС и Канада по широк спектър от нетърговски въпроси като външната политика и сигурността, борбата с тероризма и организираната престъпност, устойчивото развитие, науката и културата. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани