Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Обучение по добро поведение

[post-views]
Обучение по  добро поведение
Професор д-р полковник о.р. 
Павел ДЕМИРОВ

През последните години усилията в обучението у нас и по света бяха насочени в областта на образованието. Постигнаха се не малки успехи. Младите придобиват по едно и повече висши образования.

Струва ми се, обаче, че се подцени възпитанието, като съществена област от обучението. За формирането на патриотично възпитание

и възпитанието за добро поведение у младите и не дотам младите е необходимо също обучение.
За постигането на светски маниери, добри обноски и добър етикет на поведение е необходимо обучение, т.е. необходимо е постигането на възпитание, чрез обучение в добро поведение „Бон тон”.

Не случайно се чуват думи, като „В днешно време никой няма маниери”. Не са рядко критиките към облеклото на някои висши държавни чиновници. Има съмнение в протокола за работа на Народното събрание. 

Това показва, че хората трябва да се учат. Нужно  е обучение и то не хаотично, а осмислено и организирано. 

Трябва да се отбележи, че не е по-добро възпитанието и в другите страни. Като цяло обществата деградират, зачестяват случаите на хора от типа „висше образование с начално възпитание”.

На това мнение са хора от световния елит, които създадоха и вече функционира изкуствен интелект (робот), натоварен с благородната мисия 

да преподава светски обноски

12 - obstanovka v zaliteза постигането на добро възпитание в обществото. Роботът е програмиран с функции за действие при варианти за вежливо поведение в различни ситуации. Една от функциите позволява роботът да се включи през компютър в интернет за виртуално преподаване на светски маниери и добри обноски. 

Не считам обаче, че скоро у нас ще се възползваме от такава електронна форма на възпитание на хората. Все пак трябва да намерим форми и методи, макар и не електронни, за възпитаване на обществото в дух на единение, което за съжаление, не е на нужното ниво. 

Светското поведение и добрият тон са задължителни за нашите служещи, управници, бизнесмени и тези които представят страната ни зад граница и представляват лицето на България. 

Възпитанието и единението са като скачени съдове и се изгражда с годините. Те не идват от само себе си. С тях трябва да се ангажират държавните институции.

За патриотичното обучение, например „За единение българско” и за „Бон тон” е нужно отделно 

целенасочено финансиранеот МОН. Ако трябва логично да разсъждаваме, МОН, трябва да се трансформира в МОВН, тоест Министерство на образованието, възпитанието и науката.
ВА „Г. Ст. Раковски”, като висше училище и нейният академичен състав може да има съществен принос в единението на страната, чрез обучение за постигане на добро поведение, тоест „Бон тон” на бъдещите лидери.

В академията могат да се обучават офицерите и служителите от армията и останалите структури в страната за постигане на добро възпитание в обществото, чрез изучаване и усвояване на светски маниери, добри обноски и добро поведение.

Организирането и провеждането на обучението може да бъде от академичния състав на катедрите от академията. 

Учебно материалната база в академията е на ниво. Уникалните Царските зали са наситени с оригинални ретро мебели, като роял, камини, картини и други. Не случайно те традиционно са били използвани като декор за исторически сцени от филми. 

Залите дават възможност за провеждането на практическите занятия, свързани с етикета по различните 

приеми на делегации

поднасяне на цветя, сувенири и награди, както и отработването на правилата за установяване на контакти.

12 - zaliОбзавеждането на Аулите на двата факултета създават приятна обстановка и са предпоставка за провеждането на лекциите и дискусиите по различната тематика. Столовата на академията дава възможност за провеждането на атрактивни занятия по столови етикет.

В академията е възможно да се провеждат, като начало седем специализирани курса. Разработена е учебно планова документация с  учебен план и учебни програми за всеки от тях. Може да се разработи и курс, свързан с аромата. Не трябва да се пренебрегва ролята на аромата, като завършващ штрих в имиджа на човека. 

Лошия мирис може да развали нашето настроение, а доброто ухание може да го подобри. Етиката по общуване в интернет също трябва да бъде предмет на обучение и възпитание, особено на младите хора у нас.

Мисията за провеждането на курсовете за обучение в добро възпитание е свързана с популяризиране, разпространение и усвояване на знания и умения за ефективна комуникация в обществото, столови етикет и етикет за провеждането на приеми, за деловите маниери, 

правилата за успешно общуване

и публичното изложение на материала от изкусния оратор, формирането на имидж и стил на ръководителя и на неговите сътрудници, както и управление на репутацията за достигането на успех в обществото.

При изучаване на учебните дисциплини може да се провеждат лекции, дискусии, практически занятия и ситуационни игри за придобиване на знания и умения от специализантите за постигане на светски маниери и добро поведение в обществото.

След успешно завършване на курсовете за обучение на специализантите се дава сертификат за завършен курс. В края на обучението специализантите сдават тест.

Като „апробация”, обучението може да започне с учебната програма по един от курсовете, озаглавен „По-добрият служител”. Счита се, че всички служители и сътрудници в държавните и частни организационни структури са добре подбрани и добре подготвени. 

Идеята на този курс е те да станат по-добри. Конкретно в „апробацията” могат да се обучават всички служители от академията и не само от нея. 
Учебната програма за курса е разработена за обучение на служещи, администратори, сътрудници на мениджъри от различните нива и на предприемачите, бизнес-асистенти, представители на колективи, сътрудници и помощник ръководители на големи и малки компании. В курса могат да се включат и говорещи български език извън страната. Учебната програма се изучава 

в обем от 50 учебни часа

Учебната дисциплина се изучава, за да се разкрият основите на бизнес етикета и на деловата комуникация, правилата за установяване на контакти и етиката на служебната кореспонденция. Изучават се също така прием на делегации, поднасяне на цветя и сувенири. 

При изучаване на учебната дисциплина се провеждат лекции, дискусии, практически занятия и тренировки за придобиване от специализантите на знания и умения за постигане на етикет на по-добрия служител. След успешно завършване на курса на обучение специализантите получават сертификат „По-добрият служител”.

Добре е да се знае, че съвременният служител или сътрудник на всяка фирма, частна компания и държавна структура е част от нейния имидж, а понякога е и „лице на фирмата”. 
След сключването на договори за съвместна работа между академията, НВУ „Васил Левски” и ВВМУ ”Н. Й. Вапцаров” обучение по разработените учебни програми може да се провеждат и при тях. 

Целесъобразно е да бъде използван опитът, придобит от други структури в страната и чужбина. Например, в Женева от няколко години функционира академията за добри обноски „Бон тон” на баронеса Надин де Ротшилд.
Възможно е след установяването на контакти с баронеса Надин де Ротшилд, да се сключи договор за съвместна работа и обмяна на опит при обучението на специализанти от двете академии. След първа апробация на проведени курсове 

баронеса Надин де Ротшилд

може да бъде поканена в нашата академия да обмени своя опит в обучението по „Бон тон”.

Считам, че ВА „Г. Ст. Раковски”, като елитно висше военно училище може да има водеща роля за обучението и формирането на светски маниери, добри обноски и добро поведение у хората. С това ще се постигне посланието „Единение българско, чрез добро възпитание”, така необходимо за България и българщината.

Убеден съм също така, че институции, като Президентство, Народно събрание, институциите от изпълнителната власт, както и кметствата, особено това в София, ще подкрепят усилията на ВА „Г. Ст. Раковски” за постигането на добрия тон и усвояването на светските обноски в страната ни.

Най-ново

Единична публикация

Избрани