Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отбранителен съюз и министър на финансите предвидени в резолюция, одобрена от Европарламента

[post-views]
Искат Клинтън да брои повторно в три щата

21-evro-parlamentЕвропейският парламент прие резолюция, в която са превдвидени повече елементи на федерализация в Европейския съюз. Сред тях са създаването на отбранителен съюз и откриване на пост министър на финансите, който по аналогия с върховния представител по въпросите на външните работи и политиката за сигурност да ръководи общата икономическа политика.
Документът беше предложен от бившия премиер на Белгия Ги Верхофщад, който е и главен преговарящ по Брекзит-а от страна на Европейския съюз.
Привърженик на федерализацията на ЕС, Верхофщад докладва за възможните развития и корекции на сегашната институционална структура на Европейския съюз в рамките на Комитета по конституционни въпроси.
Резолюцията беше приета с гласовете на 283 евродепутати, 269 бяха против, а 83 се въздържаха. Текстът припомня необходимостта от бързото създаване на Европейски отбранителен съюз, който в стратегическо партньорство с НАТО да стабилизира района, а Европейският съюз да засили позициите си като гарант и доставчик на сигурност.
Верхофщад подчерта, че 60-та годишнина от подписването на договора от Рим е подходящ момент за обсъждане на бъдещето, определяне на визията и реформиране на Европейския съюз.
Вицепрезидентът на Европейската комисия Франс Тимерманс коментира, че на сегашния етап промяната на основополагащите договори на ЕС не е приоритет.

Най-ново

Единична публикация

Избрани