Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Почит към бойната история на България

[post-views]
Почит към бойната история на България

13 - vrychane ne zvanie
Званието на Узунов бе връчено от началника на академията генерал-майор Груди Ангелов.

Фото Красимир Тодоров

С единодушно решениe Академичният съвет на Военна академия „Г.С.Раковски“ присъди почетно звание „Доктор хонорис кауза“ Красимир Узунов, автор на книгите „Каймакъ-Чаланъ” и „Епопеята на Добруджа”, президент на Информационна агенция „Фокус“. Почетното звание се дава на Красимир Узунов за това, че разпространява военни трудове, възкресява спомена за Българската армия, бойните ни знамена, за събуждането на чувства на патриотизъм, възпитание на младото поколение, затова, че е противник на опитите за фалшификация на българската военна история, извършвани и от институции на съседни държави.

Званието на Узунов бе връчено от началника на академията генерал-майор Груди Ангелов.

„Благодаря, за мен това е много голямо признание. Страшно много дължа на Българската армия. Никога няма да пристъпим интересите на държавата, пред която всички сме малки”. Това каза Красимир Узунов след като бе удостоен с почетното звание. „На Каймак-Чалан няма църква. Там целият връх е църква. За стихията, магията Каймак-Чалан няма как да се говори равнодушно”, обясни авторът. „Каймак-Чалан е част от ненаписаната ни и непрочетена история“, продължи той.  

Събитието почетоха вицеадмирал от резерва Пламен Манушев, началникът на Военна академия „Г.С.Раковски“ генерал-майор Груди Ангелов, историкът Румен Манов, изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов и генералът от резерва Константин Попов.13 - obcta snimka

Книгата „Каймакъ-Чаланъ” е представена вече в около 50 населени места и навсякъде предизвиква силен интерес у хората. Водената през септември-октомври 1916 г. битка на връх Каймак-Чалан може да се определи като един от най-драматичните моменти в българската история. 6000 български мъже се качват на върха, но слизат едва 800, това е цената на отбраната. Книгата е ценна с това, че разказва за драматичните събитие от първо лице единствено число и с художествения стил на автора.

След словото на Узунов за Каймак-Чалан прозвуча и песента за едноименния връх.
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани