Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

По-висок социален статус за воините

[post-views]
По-висок социален статус за воините

8 9-radev
Президентът Румен Радев прие почетния строй
Ще направим всичко необходимо, за да повишим социалния статус на военнослужещите и в този аспект търсим определени резерви, за да направим, макар и малко, но необходимото. Това каза заместник министър-председателят и министър на отбраната Стефан Янев пред журналисти по време на годишната конференция на началника на отбраната.
„Искам да обърна внимание на професионализма на военнослужещите, на човешкия фактор. Недокомплектът, с който работим, на моменти за отделни формирования е почти на границата на критичност, на възможността те да изпълняват задълженията си”, изтъкна той. По думите му МО търси варианти за увеличение на доходите на хората в отбраната, като се прави анализ на възможностите.
„До края на седмицата ще имаме отговор на този въпрос. Но говорим не за вдигане на заплатите, а за търсене на резерви в повишаване на различни инструменти, по различни звания, по възможност – повече за по-ниските звания, по-малко – за по-големите, там, където е възможно. По-добре да кажем, че търсим резерви”, обясни министърът на отбраната.
Искам да подчертая един момент, а именно, че въпреки системния дефицит в последните години по отношение на осигуряването с финансови средства, все пак, благодарение на усилията на командирите и на всички военнослужещи, Въоръжените сили са в състояние да изпълнят основната задача – гарантиране на суверенитета на Република България, изтъкна министър Янев. Той посочи, че ръководството на МО оценява средата за сигурност в момента като силно променлива и на тази база коригира своите планове – национални и на съюзно ниво в рамките на НАТО. Тенденцията е към необходимост от по-сериозно и по-адаптивно изграждане на адекватни Въоръжени сили и адекватни бойни способности, изтъкна министърът на отбраната. „Разбира се, всичко това става с определен ресурс, който ние го нямаме и който в рамките на служебното правителство не можем да го решим. Но, надявам се, в края на мандата на това служебно правителство поне да оставим един смислен анализ за следващото правителство да търси резерви в тази посока”, допълни той.
voinichka_svarzochnikНа конференцията на началника на отбраната присъства президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев, който беше посрещнат пред сградата с официална церемония. Сред участниците в работата на конференцията бяха заместник-министърът на отбраната Стефан Петров, главният секретар на президента на Република България Димитър Стоянов, съветникът на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили по военната сигурност бригаден генерал Данчо Дяков,  заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов, постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев, командващият на СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирите на видовете Въоръжени сили – генерал-майор Андрей Боцев, генерал-майор Цанко Стойков и контраадмирал Митко Петев и други висши офицери.

Над 1300 души в помощ на населението

В дейности по оказване на помощ на населението, държавните структури и обществени организации през 2016 г. взеха участие повече от 1300 военнослужещи и цивилни служители с повече от 130 единици техника, посочи вицеадмирал Ефтимов. Участието на БА в операции и мисии в подкрепа на населението е най-видимата част от нашата дейност и тя се оценява положително в обществото, коментира той.
Военните формирования поддържат в готовност 98 специализирани екипи за овладяване или преодоляване на последиците от бедствия. През миналата година са били изпълнени над 153 задачи за оказване на помощ на населението. 
Екипажите на самолетите „Спартан” и хеликоптерите „Кугър” от ВВС са изпълнили 10 специализирани задачи по транспортиране на медицински екипи и пациенти, както и по спасяване на изчезнали хора. Извърешно е пожарогасене в национален парк „Странджа” и в областите Хасково, Кърджали и Пазарджик.  операции и съвместни действия с органите на МВР по охрана на държавната граница през годината са участвали над 6000 военнослужещи от БА и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, заяви вицеадмирал Ефтимов.

Подготвят проекта на СВ за парламента

mashina-uchenieСчитаме, че в рамките на служебното правителство можем да придвижим проекта на Сухопътните войски за нова бойна бронирана машина до такава степен, че да е почти готов за внасяне в парламента, за да върви с другите два проекта (на ВВС – за нов тип основен боен самолет и на ВМС – за нов патрулен кораб – б. р.) в съответния ред. Това каза министър Янев в отговор на въпрос на в. „Българска армия”. Работата по проекта продължава и в момента, и категорично ще продължи, изтъкна той.
По отношение на проектите за модернизация на ВВС и ВМС, за които е осигурено финансиране, той посочи, че са определени сроковете и се правят определени стъпки. „Дадени са запитвания към определени фирми. Чака се обобщаване на тяхната информация. В момента работим по създаване на междуведомствения потенциал, който да приеме тази информация и да даде окончателната оценка”, поясни министърът на отбраната. „Дали ще сключваме договори или не – не мога да отговоря в този момент. Вероятно в периода, докато трае служебното правителство, няма да имаме такава проектна готовност. Така че този въпрос не стои пред мен, а пред бъдещия министър”, допълни той.

Откриха нередности в повече от 100 поръчки

8 9-eftimov-qnev
Министър Стефан Янев и вицеадмирал Емил Ефтимов
До този момент приблизително над 100 е броят на различните обществени поръчки, в които има някакви нередности, заяви министър Янев в отговор на въпрос за резултата от ревизията на предходните управляващи във военното ведомство. По думите му ревизията в пълния смисъл на думата още не е завършила. 
„Проверки продължават по различни направления и дейности, които са предвидени да бъдат проверени. Това, което е завършено е един доклад по отношение проверка на състоянието на обществени поръчки, които са в отговорностите на МО. Този доклад е завършен, беше подписан и предаден на министър-председателя по установения ред”, обясни Янев. 
Той допълни, че по препоръка на проверяващите органи, докладът е изпратен и до прокуратурата. „Открити са недобри практики, открити са нарушения. Тези неща са описани в доклада и са изпратени на съответните институции да ги проверят. Ако има нарушения, те ще се произнесат”, каза министърът на отбраната. Той обеща да оповести резултатите от проверките на пресконференция най-рано след седмица.
На въпрос за подготовката на машинното гласуване на парламентарния вот, министър Янев, който като вицепремиер кнтролира дейностите по организирането на изборите, посочи: „Основна точка на нашите отговорности в правителството е по наблюдение и подпомагане на координационния механизъм по изборите. Нещата вървят и си вършим работата”. По думите му, относно доставката на машини за гласуване параметрите на обществената поръчка са ясни, а от там нататък има срокове за подаване на оферти.

Очертава се още по-динамична година

vertolet-korabСпоред вицеадмирал Ефтимов, за Българската армия 2017 г. се очертава като още по-динамична в сравнение с 2016-а. Усилията ще бъдат насочени към изпълнение на задачите и провеждането на учения на национално и международно ниво, най-мащабното от които е „Saber Guardian 2017”, за демонстриране на решителност и гарантиране на сигурността в Черноморския регион, поясни той. В учението ще участват над 30 000 военнослужещи от 21 държави-членки на НАТО и страни партньори. То ще се състои в Югоизточна Европа, а само от Българската армия в него ще се включат над 4000 военнослужещи.
Изминалата година бе успешна по отношение на развитието на основните проекти за модернизация на БА, заяви началникът на отбраната. „Известни са двата утвърдени проект за инвестиционни разходи за придобиване на нов боен самолет и модерен патрулен кораб, утвърдени от Народното събрание. Ще настояваме за изпълнение на тези проекти”, допълни той. Продължава работата по предложения инвестиционен разход за бойна бронирана машина, каза вицеадмирал Ефтимов. Вярвам, че комплексният и прагматичен подход, реалистично поставените задачи и обективният контрол са пътят за нашия успех, обобщи той.

Грижа за хората и мотивацията им

През 2017 г. основните приоритети са грижата за личния състав и неговата мотивация, каза по време на конференцията пред журналистите изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов. Извършват се анализи не само по отношение на количественото непопълване, но и по неговото разпределение по ключови длъжности, допълни той. По думите му 
некомплектът в Българската армия
в момента е 5600 души. Началникът на отбраната посочи, че този проблем влияе върху определени отбранителни способности. Основните причини за напускането на военнослужещи са свързани със състоянието на материално-техническото осигуряване, екипировката и снаряжението, въоръжението и техниката, както и с размера на заплащането, посочи той.
„Работи се усилено и се изпълнява вътрешноведомствения план за преодоляване на некомплекта, в който са включени множество вътрешни и външни мерки. За Въоръжените сили е необходим личен състав, осигурен с адекватно заплащане, условия на труд, модел на кариерно развитие и технологична база”, изтъкна вицеадмирал Ефтимов.
Той заяви, че анализът на подготовката, войсковия ред и дисциплината в Българската армия е дал обективна оценка за постигнатото през 2016 г. от щабовете и формированията през миналата година и е очертал направленията, в които предстои да бъдат съсредоточени усилията. „Динамиката на процесите в съвременния свят доведе до промяна на средата за сигурност. Свидетели сме на 
невиждан миграционен процес
поставящ под въпрос икономическата стабилност и сигурността на държавите в Европа, включително и на страните-членки от ЕС”, заяви началникът на отбраната. 
Той каза, че в тази обстановка подготовката на БА и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната през 2016 г. е била насочена към поддържане на необходимото ниво на готовност за изпълнение на мисията на Въоръжените сили, в тясна координация със страните-членки на НАТО и ЕС. Въпреки ограничените финансови и материални ресурси и в условията на значително намален състав, воините са успели да проведат успешна подготовка.
През годината е имало над 250 учения в големите формирования. В съответствие със стандартите на съюзното командване по операциите на НАТО през 2016 г. беше извършено сертифициране и оценка на бойните способности на серия формирования от БА, заяви вицеадмирал Ефтимов. Те са покрили критериите за оценка по отделните области и крайната оценка на степента на готовност е „Боеготов” за формированията от СКС и СВ, боеготови за изпълнение на възложените мисии на декларираните сили и средства от ВВС по ер полисинг, а за формированията от състава на ВМС – базов миночистач – готов за изпълнение на мисии, и фрегатата „Верни” – готов за изпълнение на поставените задачи.
През 2016 г. отчитаме положителни резултати в състоянието на войсковия ред и дисциплината, посочи вицеадмирал Ефтимов. 
Общият брой инциденти в БА е по-малък
в сравнение с предходната година, допълни той.
„Относно подготовката може да се обобщи – БА и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната изпълняват конституционните си и съюзнически задължения в условията на дефицит на финансови средства и окомплектоване с личен състав. Армията запазва своята боеспособност и е в състояние да гарантира държавния суверенитет”, обобщи вицеадмирал Ефтимов.
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани