Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентът Румен Радев пред EURONEWS

[post-views]
Президентът Румен Радев пред EURONEWS

RADEVБългария полага усилия в борбата срещу корупцията, институциите трябва да върнат доверието на хората към себе си. Това са част от акцентите в интервюто на президента Румен Радев за телевизия Евронюз. Той коментира и санкциите, които ЕС наложи срещу Русия.  
Българският президент призна, че един от най-големите проблеми в България, наред с демографската криза, е корупцията и усещането на хората за липсата на правосъдие.
Според Радев решението на тези проблеми минава през  обединяването на усилията на институциите, политическите партии, гражданските организации и въобще на цялата страна.
На въпрос дали предсрочните избори през март ще доведат до стабилизиране на политическа ситуация в България, президентът  изрази надежда вотът да произведе един стабилен парламент, който ще работи изцяло в интерес на гражданите.
Темата за наложените от ЕС санкции срещу Русия след анексирането за Крим също беше засегната. Държавният глава е категоричен, че от тях няма полза и единствено вредят на икономиките на двете страни.“Ясно е, че анексията на Крим е нарушение на международното право и България подкрепя твърдо всички принципи на международното право. Големият въпрос сега е колко дълго Европа ще стои разделена от санкции, които подкопават доверието – 5, 10, 50 години?“, каза Радев.
На въпрос дали ще настоява България да се обяви срещу продължаване на санкциите, когато ЕС гласува по този въпрос през юли, президентът отговори, че дотогава има много време, а контекстът се мени с всеки изминал ден.
По въпроса за мигрантската вълна, Радев коментира, че българите са състрадателен народ, но трябва да се прави разлика между бежанци, които бягат от война, и икономическите мигранти, които се вливат в техните редици. Същевременно той изтъкна, че страната ни трябва да прецени каква цена да плати социалната система за мигрантите. 

Румен Радев:

Един от най-големите проблеми е корупцията и усещането на хората за липсата на правосъдие.

Надявам се предсрочните избори да произведат стабилен парламент, който ще работи изцяло в интерес на гражданите.

Анексията на Крим е нарушение на международното право и България подкрепя твърдо всички принципи на международното право. Големият въпрос сега е колко дълго Европа ще стои разделена от санкции.

Трябва да се прави разлика между бежанци, които бягат от война, и икономическите мигранти.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани