Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Софийският Бродуей

[post-views]

Куклен мюзикъл, споен с горчивина и надежда21-KUKLI

Столичният куклен театър представя нещо уникално – история с кукли и хора в почти липсващ жанр у нас – мюзикълът. С бродуейски почерк – знае се, че американците са световни майстори в жанра.  „Авеню, Q“ мюзикъл за възрастни, носител на 3 от престижните награди “Тони”, едната – за най-добър мюзикъл. За почитателите на черния хумор – спектакълът е перфектен. 
Хора и кукли са въвлечени да прозрат житейските отговори през големите конфликти на времето – расизъм, гей-общество, интернет порнографията. Но окомерът е смеха, шегата, анекдотичните обрати. Героите общуват с жаргона на улицата. Постановката  и режисурата са дело на американеца Уест Хайлър и  Петър Кауков (наш човек).  Действието не е центърът на Манхатън – там е Авеню  А. Отдалечиш ли се от него, буквите в азбуката растат. С тях и мизерията. Авеню Q е неугледен квартал с неудачници. Махалата на неуспелите, отхвърлените, безработните, лузърите. Нобелов лауреат по икономика беше напомнил напоследък, че именно те, лузърите са потенциалният фактор за бъдещето, ресурс за успеха на обществото. Тъмнокож, японка, гей, безработен, бездомен, проститутка, къркачи – но са хора и се обичат. Героите са бедни, но борещи се. Търсят цел, кауза, опитват се да крият себе си, а се разкриват, общуват в плач или усмивка. Срещи, сблъсъци, смях, еволюция до узряването – и ги превръща в апотеоз на изстраданите човешки ценности. 
Не е стандартния мюзикъл с миловидни сцени – героите да лепнат в любов и захар, да пърхат с усмивки и щастие. Опаката страна на живота е горчилката – не винаги постигаме желаното. Бракът, любовта са омесени от омраза, егоцентризъм, липса на избор. Лицемерим, играем, крием чувства в страх. Но скритото става явно, бликва признание, всички изстрадват, че истината е лечебна, носи приятелство и съзидание. 
Куклите са правени от Димитър Димитров по модела от известното американско шоу “Улица Сезам”. Музиката и стиховете са написани от Робърт Лопес  и Джеф Маркс, а либретото е на Джеф Уити, преведено от Любов Костова. Песните са в превод на Десислава Софранова. Ивайло Николов е майстор на  сценографията и костюмите. 
Музикален ръководител е певицата Роберта  с участието на героя без кукла Рафи Бохосян в ролята на Гари Колман (чернокож домоуправител) и пианото на Ангел Николов. Актьорите са цяло съзвездие: Камен Асенов, Венцислава Асенова, Цветелин Павлов, Лилия Гелева, Гьорги Георгиев – Антика, Павлета Семова, Мила Люцканова, Мариета Петрова. С отлично споени гласове и жестове.
Спектакълът не се препоръчва за деца под 16 г.
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Виж още

Избрани