Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Иракската армия в нов тласък да си върне Мосул

[post-views]
Пентагона: Иракските сили напредват по график

mosul-iraq

В Ирак започна решителната фаза на операцията по освобождаването на западните части на град Мосул от бойците на ИДИЛ. Иракското командване обяви, че основният приоритет на военните ще е сигурността на цивилните.
Операцията по освобождаването на град Мосул, който е последната голяма база на ИДИЛ в Ирак, започна в края на есента миналата година. За няколко месеца иракските сили за сигурност, подпомагани от американската армия и кюрдите -пешмерги, успяха да отблъснат джихадистите от източите части на града. Сега, в първите часове на операцията коалицията освободи няколко села към подстъпите на западен Мосул, но най-тежко тепърва престои, заради големия брой цивилни в района. Затова и иракският премиер Хайдер Ал Абади призова войниците да гарантират сигурността и правата на хората.

Хайдер Ал Абади – министър-председател на Ирак:

„Призоваваме нашите смели войници да започнат освобождаването на града и хората в него от подтисничеството на терористите от ДАЕШ. Именно освобождаването на хората е нашата основна задача.”

По данни на ООН западен Мосул е дом на над 650 хиляди души, които могат да се окажат в капан на боевете. Различни неправителствени организации се опасяват, че военните действия ще доведат до нова бежанска вълна, като тази при началото на операцията.
За разлика от източен Мосул западната част на града е пълна с тесни и наклонени улички, като и мрежа от гъсто разположени сгради. Това дава преимущество на джихадистите от ИДИЛ, защото иракската армия няма да може да разчита на американската въздушна подкрепа.
И все пак освобождаването на град Мосул ще нанесе смъртоносен удар на ИДИЛ, с което организацията освен една от столиците си, ще загуби и част от влиянието си на територията на Ирак.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани