Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Въпреки многохилядните протести, поканата на Доналд Тръмп да посети Лондон остава валидна

[post-views]
Въпреки многохилядните протести, поканата на Доналд Тръмп да посети Лондон остава валидна

768x432Хиляди хора се събраха на протест в британската столица Лондон. Причината – предстоящата визита на Доналд Тръмп и гласуването ѝ в парламента. Въпреки протестите и в отговор на петицията на повече от милион и половина граждани, правителството отказа да наложи вето на посещението.
Според организаторите на протестите, това са най-масовите прояви в последното десетилетие и са сравними по мащаб с недоволството на британците по повод войната в Ирак през 2003 г. Демонстрациите пред Уестминстър се проведоха паралелно с обсъждането в парламента на гражданската петиция за отмяна на поканата Доналд Тръмп да посети страната.
Джон Макдонъл  – представител на Лейбъристката опозиция:

„Не може такава чест да се оказва на човек, който е насилвал жении злоупотребява с мюсюлманите и с мигрантите.”

Лейбъристите откриха дискусията, заявявайки, че от 1950 г. насам само двама американски президенти са получили покана за държавна визита – Джордж Буш и Барак Обама. Правителствената делегация от своя страна отказа да наложи вето на бъдещото посещение. За правителството запазването на „специалните отношения” с Вашингтон са от първостепанна важност.
Марк Причард – депутат от мнозинството на консерваторите:

„Връзката, тази специална връзка между Обединеното кралство и САЩ е отвъд отделния индивид, който стопанисва Белия дом в конкретен момент”.

В британската традиция държавните визити са различни от официалните и държавните глави биват приемани с кралски почести и военна церемония. И ако Доналд Тръмп получи официална покана едва седмица след встъпването си в длъжност, на Барак Обама му трябваха повече от 2 години.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани