Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Румънският парламент отхвърли спорното постановление за корупцията

[post-views]
Румънският парламент отхвърли спорното постановление за корупцията

casa-poporului-917369_960_720-360x254Долната камара на румънския парламент отмени почти единодушно спорно правителствено постановление, съобщиха местните медии. То предвиждаше декриминализиране на някои корупционния деяния и доведе до най-масовите протести в страната за последните години.
С 291 гласа „за”, парламентът в Румъния прие закон за отхвърляне на „фаталното” правителствено постановление 13. След днешното гласуване, започва да тече 5-дневен срок, в който законът за анулиране на указа може да бъде оспорен в Конституционния съд. Ако това не стане, законът ще бъде обнародван, при одобрение от президента Клаус Йоханис.
Спорното постановление декриминализираше злоупотребите със служебно положение, корупционни сделки под 44 хиляди евро  и някои порочни практики. Затова и беше възприето от гражданите като крачка назад в борбата срещу корупцията. Решението на правителството предизвика най-мащабните протести в Румъния след 1989 г. Въпреки че управляващите сами отстъпиха от указа, отменяйки го на 5 февруари, демонстрациите продължават с искания за оставка на правителството на Социалдемократическата партия, което е изгубило общественото доверие.

Най-ново

Единична публикация

Избрани