Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Амнести Интернешънъл”: Речта на омразата падна до нивото на Хитлер

[post-views]

amnesty_intПрез 2016 г. циничното използване на риториката “ние срещу тях“ падна до ниво, невиждано от 30-те години на миналия век и речите на Адолф Хитлер. Политически лидери по целия свят пропагандират омраза и страх. Това посочва неправителствената организация Амнести Интернешънъл в годишния си доклад за състоянието на човешките права в 159 държави.
Тръмп, Орбан, Ердоган, Льо Пен и Дутерте са само част от отбелязаните от  „Амнести Интернешънъл”. Генералният секретар на организацията Салил Шетти посочи, че „токсичната” риторика и демонизирането на цели групи от обществото са направили света „по-опасно и по-мрачно място”. Той допълни, че не може да се разчита на правителствата да защитават човешките права и призова гражданите да бъдат по-активни:

Беше година, в която токсичната риторика „ние срещу тях” се разпростря по целия свят. Независимо дали беше ксенофобската и сексистка предизборна кампания на президента Тръмп, кампанията не европейските лидери срещу правата на бежанците, масовите репресии на президента Ердоган след опита за преврат в Турция или т.нар. война срещу наркотиците във Филипините.”

Докладът осъжда като „незаконно и безотговорно” споразумението между Европейския съюз и Турция за връщане на лица, търсещи убежище, както и „мюсюлманското вето” на американския прездент Тръмп. Според „Амнести Интернешънъл” в България ксенофобията и липсата на толерантност в обществото са се увеличили значително, а държавата не предоставя достатъчна защита на бежанците. Организацията посочва, че най-големият проблем на 2016 г. е поставеният знак на равенство между бежанци и терористи.

Най-ново

Единична публикация

Избрани