Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Иракската армия си върна контрола над летището в Мосул

[post-views]

shiitski_milicii_irakИракските сили с нов успех в операцията по освобождаването на град Мосул от бойците на джихадистикото движение ИДИЛ. Командването обяви, че е успяло да си върне контрола над международното летище край града, което е ключово за успеха на операцията.
Операцията започна рано сутринта местно време и продължи близо четири часа. От района на летището край град Мосул продължават да идват съобщения за епизодични сблъсъци, но като цяло периметъра около съоръжението е под контрола на правителствените сили.
Независимо, че летището е в развалини, и реално не може да бъде използвано по предназначение, то ще позволи на иракските сили да блокират южните постъпи към Мосул.
Последните военни действия, в които участват близо 100 хиляди служители на силите за сигурност,  са част от започналата финална фаза на операцията по освобождаването на града – в частност западните части на Мосул.
За разлика от първия етап, който приключи преди месец с освобождаването на източен Мосул, който като цяло мина гладко, битката за останалата част от града ще е изключително трудна, коментират военни експерти.
Причината е гъсто населените квартали, и тесните улици, които от една страна ще лишат иракскате сили от активна подкрепа по въздуха, и ще дадат преимущество на терористите, които използват цивилното население за жив щит.
Овобождаването на град Мосул ще нанесе смъртоносен удар на ИДИЛ, с което организацията ще загуби една от столиците си.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани