Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Цветан Василев и още 17 на съд заради КТБ

[post-views]
Цветан Василев и още  17 на съд заради КТБ

14-KTB-vasilevНа съд по мегаделото за фалита на КТБ отиват 18 души, обявиха от прокуратурата.  Обвиненията са в обем 5000 страници, разпитани са повече от 400 свидетели, извършени са 90 експертизи.
На първо място в списъка на подсъдимите е  мажоритарният акционер в банката Цветан Василев, който така и не се завърна от Белград. Той ще бъде съден като лидер на престъпната група, която е източила КТБ. Като обвиняеми са привлечени още бившата шефка на вътрешния одит на банката Снежана Стефанова, одиторката от „Кей Пи Ем Джи“ (KPMG) Маргарита Голева, бившият изпълнителен директор на КТБ Александър Пантелеев, одиторът от KPMG Красимир Хаджидинев, бившият изпълнителен директор Георги Христов. Всички те са категоризирани като членове на престъпната група, а спрямо всеки има отделни обвинения за множество длъжностни присвоявания. 
Пред съда ще се изправят и бившият изпълнителен директор на банката Илиан Зафиров, бившият началник на управление „Кредитиране“ в КТБ Георги Зяпков, главният експерт в Дирекция “Анализ и обработка на кредитни сделки” Елка Стойкова. Главната счетоводителка на КТБ Мария Димова ще бъде съдена само за участие в организираната престъпна група. 
Обвинения получават и трима бивши високопоставени служители в БНБ – двамата бивши подуправители и шефове на управление „Банков надзор“ Цветан Гунев и Румен Симеонов, както и ръководителят на екип в „Надзорно наблюдение на кредитните институции“ Славияна Данаилова.

Най-ново

Единична публикация

Избрани