Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Как с глиги да спечелиш злато, не глоба

[post-views]
Как с глиги да спечелиш злато, не глоба

28-LOV-4pgЛовните дружинки у нас приключват сезона с добри резултати. Общо 11 животни, оценени с медали, четири от които златни, са повалили през последния сезон ловците от Северозападна България.
Сред шампионите са осем диви свине, два вълка и един сръндак, похвалиха се от Регионалната дирекция на горите в Берковица. Други пет грамадни нереза са отличени със сребро и бронз. Наградените ще участват в изложби у нас и в чужбина.
В същото време, служителите от Звено Бургас към екипите на ЮИДП Сливен, хванаха петима бракониери от ловна дружина Рупча да превозват дивечово месо от диви свине в 2 автомобила. Бракониерстващите са били с бележка за лов на хищници.
В този период на годината груповият лов на дива свиня е забранен. До края на месеца и през март женските видове трябва да родят своите малки.
Актът за превозване на одрано дивечово месо е от 100 до 2 000 лева. Ловците ги грози и отнемане на разрешителните за срок от 3 години. Автомобилите, в които е превозвано месото, ще бъдат задържани.

За да не ви споходи подобна слука, нека припомним, че ловуването на едър дивеч у нас се извършва само индивидуално чрез използване на методите на подборното ловуване. Изключение се допуска при дивата свиня, при която е разрешено и групово ловуване, но само в позволения от закона период.
Подборното ловуване на едър дивеч се извършва през всички дни на седмицата, а груповото ловуване на дива свиня се извършва в събота, неделя и в дните, обявени за официални празници. В дните през седмицата, обявени за почивни дни не се допуска групово ловуване на дива свиня.
Ловуването се извършва чрез използването на методите и начините на подборно ловуване, които ловецът прецени, че ще са най-резултатни. След приключване на лова ловецът или водачът вписва резултатите от лова – вид, пол, брой, тегло на отстреляния дивеч и в тридневен срок връща попълненото разрешително в ловното сдружение.
Придобитият при ловуването трофей се обработва и регистрира в едномесечен срок в ДГС или ДЛС, в чийто район на дейност е ловното стопанство, в който е отстрелян дивеча с трофей. След или преди регистрацията се извършва оценка на трофея от комисия към съответното ДГС или ДЛС.
За груповото ловуване на дива свиня трябва да се знае, че групата трябва да бъде от 8 до 20 ловци (стрелци и гоначи);  разрешителното за лов се издава само за един ден и се оформя като документ от няколко длъжностни лица, които носят своята отговорност.
Специалистът по ловно стопанство към ловното сдружение попълва в двата екземпляра на разрешителното вида дивеч, който ще се ловува, местността (ловището), в която ще се ловува и датата, на която ще се проведе лова.28-LOV-1

Дивата свиня (Sus scrofa) е широко разпространена у нас и обитава почти цялата територия на страната. Тя е популярен ловен обект. Освен месото се използват мазнината и кожата. В някои райони, например в Родопите, нанася щети на картофите и зеленчуковите култури.
Срок на ловуване: подборен лов – целогодишно; мъжки, приплоди, едно и двегодишни прасета, женски прасета. Груповият лов на дива свиня е разрешен от 1-ви октомври до втората неделя на месец януари. Груповият лов в ловни дворове към бази за интезивно стопанисване на дивеча на мъжки и приплоди е разрешен от 1-ви октомври до последния ден на февруари.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани