Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сага за Балканската война

[post-views]
Сага за Балканската война

Премиера на 21-вия София Филм Фест 


32-VOINAС най-новият си филм „Врагове” Светослав Овчаров ни връща преди век  в Балканската война – да си отговори: могат ли противоречията между българите да се окажат по-силни от омразата към враговете?
– Всичко беше трудно – споделя режисьорът. Във филма се разказва за загубена битка. А и ролите са мъжки, няма жена да облагороди отношенията. Вместо с 3 милиона, филмът е направен за един. Ураган отвява декора в морето. Дъжд щял да ги удави, газили кал. „Нали знаете, че след като стреляш по глигана, той винаги тръгва по посока на изстрела. Мнозина имаха такъв „глигански инстинкт” – срещу огъня, срещу природата, срещу съдбата. Нито един актьор не каза и дума, въпреки, че прекараха месец в ледената вода. У всички се беше събудил прастар инстинкт за оцеляване. Никой не се разболя. Обеденени за победа, хората могат да надминат себе си.  На война като на война!” . каза режисьорът.                                                  
Оператор е един от най-добрите майстори на кинообрази в България – Рали Ралчев, а в ролите са Асен Блатечки, Иван Бърнев, Валентин Ганев, Христо Ушев, Стефан Мавродиев, Леарт Докле, Димитър Овчаров. 
Светослав Овчаров има създадени 26 документални и 6 игрални филма с участие в престижни фестивали. „Зад кадър” спечели наградата за най-добра режисура и наградата FIPRESCI на МФФ в Кайро през 2010 г. Сценарист е и на дебютния филм „Жажда” с режисьор Светла Цоцоркова с редица награди и беше представен на над 60 фестивала по целия свят.  
Премиерата на „Врагове” е на 17 март в кино „Люмиер”.32-SVETOSLAV-OVCHAROV

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани