Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Успешно световно първенство за България

[post-views]
Успешно световно първенство за България

29-SKI-2В тузарския швейцарски зимен център Сейнт Мориц завърши световното първенство по ски алпийски дисциплини, в което българските състезатели се представиха доста успешно.
В слалома Алберт Попов се нареди 27-и с изоставане от 4.33 секунди от шампиона Марсел Хиршер. Камен Златков пък се нареди на 36-та позиция.  Повече от 10 000 фенове на зимните спортове обаче аплодираха Златков по време на награждаването му за второто място в квалификацията на слалом. Българският талант и останалите 5 алпийци, заели челните 6 места бяха наградени лично от вицепрезидента на ФИС Декстър Пейн. В гигантския слалом  при мъжете Алберт отново показа класа и стана 30-и. Златков не успя да преодолее квалификациите.
При жените Мария Киркова се класира на 45-о място в слалома, а Вера Асенова не завърши. Асенова и Киркова записаха успешно участие в гигантския слалом. 
Освен че минаха през квалификациите, те се наредиха и сред 51-те, завършили състезанието. Киркова стартира с № 63 в първия манш и завърши 53-а, на 6,49 сек. от Уорли. Във втория пък даде 45-о време, по-бавно с 4,60 сек. и с общо 2:16,26 мин. остана на 10,71 сек. от шампионката, с което зае 46-а позиция. Асенова пък направи своя пробив, като тръгна с № 70 и стана 59-а в първия манш, на 6,70 сек. от победителката, а във втория отчете 42-о време – 1:07,44, и се нареди пред Киркова – 45-а, на 10,60 сек.
А „Банско ски” тим отвя конкуренцията в благотворително състезание от програмата на световното първенство. Нашите скиори станаха първи в оспорвана надпревара между 20 отбора в паралелния слалом.29-SKI-1 
Те премериха сили за специална кауза – подкрепа на деца от Африка, Азия, Близкия Изток и Северна Америка. Втори в състезанието остана отборът на FIS (Международната федерация по ски) .
Отборът на Банско в Сейнт Мориц се представи блестящо, с най-добро общо време. Четиримата състезатели, които покориха 1-то място за България, бяха петкратният носител на Световната купа и почетен гражданин на Банско – Марк Жирардели, зам.-председателят на БФСки Георги Бобев, българският състезател по ски алпийски дисциплини Стефан Георгиев и републиканският шампион на България от 2007 г. Килиан Алберхт. Заслужено, отборът на Банско развълнува публиката, развявайки българското знаме в Алпите под звуците на родния химн. 
В благотворителния слалом се включиха много звезди, показали забележителни резултати в Световната купа и Световното първенство по алпийски ски. Участие взеха състезателят с най-много отличия в историята на алпийските ски Шетил Андре Аамод, олимпийският шампион от 1972 година Бернар Руси, швейцарският ветеран Дидие Кюш, опитният скиор от Лихтенщайн Марко Бюхел и ски легендата Бруно Кернен. 
С безвъзмездното си участие, всички отбори допринесоха за подрепата на милиони деца по света, за които полага грижи световната организация Right to play.    

Най-ново

Единична публикация

Избрани