Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Чакаме медали от Сочи

Илиев: Отиваме за победа


30-SOCHI-1 С огромна надежда за спечелването на медали заминаха за започващите днес трети световни зимни военни игри в Сочи българските състезатели. Водачът на делегацията полковник Венелин Дерибеев е оптимист и вярва, че освен елитните спортисти с познати имена всички в нашия тим ще постигнат добри класирания в своите дисциплини. Силата на България естествено е в  биатлона, където на старт ще застанат европейския шампион Владимир Илиев и другият ни световен ас Красимир Анев. С присъствието на Станимир Беломъжев и Веселин Цинзов възможностите за спечелване на отличия в ски ориентирането и ски бягането също са напълно реални.30-SOCHI-3
При останалите се надяваме на добро класиране, пък каквото стане. Известно е, че мотивацията дава повече сила.
На Световното първенство в Хохфилцен (Германия).Красимир Анев изпусна медал в спринта и завърши шести, на следващия ден се нареди седми в преследването на 12.5 км, а в индивидуалния старт на 20 км завърши 16-и, на 15 км се нареди 12-и и записа най-доброто класиране на България на световни първенства в масовия старт. Анев обаче е амбициран да се качи на почетната стълбичка в Сочи. „За мен е гордост да защитавам честта на българската армия. Затова ще участвам в Сочи с приповдигнато настроение. За мен военните игри са много специални и ще се радвам да развея на тях родния трибагреник. Иначе на световното първенство хем съм доволен, хем докоснах медала, нямаше да е лошо да спечеля такъв, защото имах шанс, бях подготвен. Нищо, следващия път. Какво се случи?”, сподели Анев за БА на летището в София. 
Самоковецът коментира и триумфа си над легендата Оле Ейнар Бьорндален: „Уникално е да победиш такъв човек, той ми беше идол, все още ми е, легенда в биатлона. Надявам се да има още такива мигове.“
„Световните военни игри са като всяко едно състезание за мен. Отивам и задължително давам своя максимум. Разбрах, че ще участват много добри състезатели, а домакините от Русия ще са с много силен състав. Те са по-свежи, тъй като само един или двама от тях стартираха на Световното първенство. Но пък аз отивам с оптимизъм. Бил съм в Сочи и там трасето много ми допада. Отиваме за победа. Европейската ми титла? Хубав резултат, горд съм, но целта ми беше и на световното да се представя по-добре. За съжаление не се получи, но има още много състезания, а най-важното е следващата година и смятам там вече да няма компромиси в подготовката и да спестя малко сили от някои състезания, за да мога да съм много свеж и да мога да покажа истинските си възможности на Олимпиадата“, коментира Илиев.
Ето и състава на групата, водена от полковник Венелин Дерибеев: биатлон – р-к Красимир Анев ЦЕС, ц. сл. Владимир Илиев ЦЕС, к-т ст.с-т Евгени Василковски НВУ „В. Левски“; ски бягане – р-к Веселин Цинзов ЦЕС, с-на Даниел Стоянов в. ф. 32990 Пловдив, р-к Радостин Капунджиев в. ф. 28330 Смолян; ски ориентиране – ц. сл. Станимир Беломъжев ЦЕС, к-н Стоян Барев в. ф. 24900 Враждебна, подп. Пейо Дончев в. ф. 26030 Безмер, ц. сл. Антония Григорова ВВС; алпийски ски (гигантски слалом) к-н Ваня Хаджиева в. ф. 38040 София , ц. сл. Елисабета Бобочева – Комендантство МО, ц. сл. Десислава Славева в. ф. 22130 Боровец, с-т Марина Гогова в. ф. 28330 Смолян, подп. Димитър Павлов в. ф. 32040 Крумово, к-н Янко Хаджиев в. ф. 28000 Граф Игнатиево, м-р Борислав Тафков в. ф. 32040 Крумово, ст. с-т Александър Ласкин в. ф. 26450 София.

30-SOCHI-2На миналите зимни игри Краси Анев спечели медал в биатлона, а българските състезатели постигнаха отлично класиране.
Вчера бяха официалните тренировки по трасетата, които са изградени за последните олимпийски игри. Днес е спринтът на 10 километра в биатлона при мъжете, а вечерта е церемонията по откриването на игрите.
В третите световни зимни военни игри ще участват спортисти от 24 държави в седем вида спорт, някои от тях с военноприложна насоченост.

Екзотични държави на игрите в Русия
Наред с утвърдените нации, които имат успехи и доминация в отделни дисциплини на зимните спортове, на игрите в Сочи ще видим и представители на държави, които звучат екзотично на зимен фон. Такива определено са Ливан, Пакистан, Монголия и Иран.
Ето и всички държави участници: Австрия, Армения, Беларус, Белгия, България, Босна и Херцеговина, Германия, Гърция, Иран, Испания, Италия, Казахстан, Китай, Ливан, Македония, Монголия, Пакистан, Република Корея, Русия, Сърбия, Словения, Таджикистан, Турция, Финландия, Франция, Швейцария.
Церемониите по откриването и закриването на игрите ще се проведат в зала „Леден куб“.                      
 

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани