Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германската дипломация срещу Турция, заради ареста на турско-германски журналист

[post-views]
Германската дипломация срещу Турция, заради ареста на турско-германски журналист

germany turkey

Германската дипломация разкритикува остро Турция заради ареста на кореспондент на водещ германски вестник. Журналистът Дениз Юджел, с двойно германско и турско гражданство, беше задържан по обвинение в разпространение на терористична пропаганда и насаждане на омраза.
Дениз Юджел беше арестуван преди близо 2 седмици, след като публикува информация за хакерска намеса в електронната поща на министъра на енергетиката и зет на турския президент Реджеп Таип Ердоган.

Барис Яркадаш – депутат от Републиканската народна партия:

„Задържането на Дениз Юджел е удар срещу свободата на изразяване. Дениз Юджел не е избягал. Той се яви в полицията доброволно и се представи лично със своите адвокати.”

Германският канцлер Ангела Меркел коментира случая като разочароващ, а външният министър Зигмар Габриел заяви, че Берлин ще се бори за освобождаването на кореспондента.

Зигмар Габриел – министър на външните работи на Германия:

„По наше мнение няма причина Дениз Юджел да бъде задържан. Надяваме се разследването да спазва принципите на свобода на словото и той да бъде освободен възможно най-скоро.”

Случаят Юджел предизвика масово недоволство и протести в цяла Германия, в Турция повече от 150 журналисти са задържани след опита за преврат през юли миналата година.

Най-ново

Единична публикация

Избрани