Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Коалицията с нови успехи срещу ИДИЛ в Ирак и Сирия

[post-views]
Турски войник е бил убит в Северен Ирак

irak-Продължаващите военни операции срещу джихадисткото движение ИДИЛ в Ирак и Сирия постигнаха нови успехи. Иракските сили успяха да влязат в западните части на град Мосул. В същото време подкрепяните от САЩ сирийски бунтовници са на път да си върнат контрола над столицата на т.нар ислямска държава – град Ракка.
Иракското командване обяви, че си е върнало контрола над почти всички административни и правителствени сгради в западен Мосул.
Под контролa на военните е един от основните клонове на Иракската централна банка, както и сграда, доскоро използвана от терористите за върховно съдилище. Именно там джихадистите са налагали твърдите си и често сурови закони на Шериата.
Град Мосул е последната голяма крепост на ИДИЛ в Ирак. Независимо от последните успехи на местните сили за сигурност освобождаването му ще е изключително трудно.
В същото време подкрепяните от САЩ сирийски сили, затвориха обръча около град Ракка – често наричан сирийската столица на ИДИЛ.
Възходът на джихадисткото движение, известно още като Ислямска държава, започна в началото на 2014г, но много бързо се превърна в една от най-опасните терористични организации в света.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани