Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нова вълна протести в САЩ заради миграционното вето на президента Тръмп

[post-views]
Пробив в САЩ  – демократи и републиканци постигнаха споразумение

trump-usaПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп подписа нова изпълнителна заповед, с която забранява достъпа на граждани на няколко мюсюлмански държави от Близкия Изток. 90-дневното миграционно вето се запазва, а единствената предвидена разлика е изключването на Ирак от забранителния списък.
Без излишен шум американският президент Доналд Тръмп подписа заповед, с която редуцира броя на „забранените” държави до 6. След изваждането на Ирак, в списъка остават Сирия, Сомалия, Иран, Либия, Судан и Йемен. 120-дневно вето заменя категоричната забрана сирийски бежанци да влизат в САЩ.
Майк Раундс –  сенатор от Републиканската партия:

„Президентът се опитва да защитава американците. Знаем, че 6-те останали страни не контролират достатъчно ефективно собствените си граждани, които ги напускат. Затова е добре да мине известен период, както е предложено – 120 дни, за да се убедим, че нашите политики работят добре в контролирането на пристигащите лица.”

Докато републиканците подкрепят проекта, правозащитници се обявиха срещу решението и въпреки промените го определиха като ксенофобско и ислямофобско.
Йесения Виласенор – адвокат – доброволец:

„Най-голямото ми притеснение относно заповедта е, че изолираме невинни хора, които нямат връзки с тероризма и не представляват заплаха. Това уврежда правата на обикновените, хора, които идват в страната законно.”

Протест имаше и пред Белия дом след обявяването на забраната, която влиза в сила от 16 март. Въведеният гратисен период цели предотвратяване на летищния хаос и масовите демонстрации, последвали първоначалното въвеждане на миграционното вето.

Най-ново

Единична публикация

Избрани