Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полша против Доналд Туск – заплаши с бойкот срещата на Европейския съвет

[post-views]
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск: В ада има място за всички, които лобираха за Брекзит

polsha-shte-provalim-dneshnata-sreshta-na-vyrha-na-es-ako-donald-tusk-byde-preizbran-434556

 Полша заплаши да бойкотира срещата на Европейския съвет, за да предотврати преизбирането на поляка Доналд Туск на председателския пост. Правителството във Варшава категорично оттегли подкрепата си за него в полза на друг свой кандидат.
Полският премиер Беата Шидло заяви, че без съгласието на страната ѝ не може да бъде избран председател на Европейския съвет. Тя подчерта, че Туск не получава подкрепа от Варшава заради липса на безпристрастност.

ДОНАЛД ТУСК – председател на Европейския съвет:

„Съм и винаги ще бъда безпрострастен и политически неутрален. Същевременно, разбира се, имам отговорността да защитавам ценностите и принципите на Европейския съюз. Това също е моя роля и нещо, в което съм дълбоко убеден.”

Полски евродепутати, които поддържат издигнатия от Варшава кандидат Яцек Сариуш-Волски, твърдят, че председателят на Съвета не трябва да се намесва във вътрешнодържавни дела.

РИШАРД ЛЕГУТКО – полски евродепутат

„Той участва в предизборната кампания в Полша и подкрепи един от кандидатите за президент. Неведнъж е атакувал правителството с критики и забележки.”

Доналд Туск разчита на подкрепа от лидерите на повечето европейски държави, сред които и България.

РУМЕН РАДЕВ – президент

„Още на 23-ти февруари имах телефонен разговор с министър-председателя на Малта, господин Джоузеф Мускат, и изказах моята категорична подкрепа за господин Туск. Това е и официалната българска позиция.”

Съпартиецът на Доналд Туск в Европарламента, Манфред Вебер, заяви, че казусът с втората канидатура на поляк за председателския пост в Европейския съвет е очевидна политическа игра, която дискредитира силните позиции на страната в Европа и вреди на водещия полски лидер в общността.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани