Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Български колорит в белгийската монархия

[post-views]
Български колорит в белгийската монархия

21 - JESIKAСлед като представи България на 73-ия кинофестивал във Венеция, копродукцията „Белгийският крал“ откри снощи в зала 1 на НДК 21-вия международен София филм фест с официалната му премиера.
Сценаристи, режисьори и продуценти на продукцията са Петер Бросенс и Джесика Удуърт. За характера на филма няколко думи сподели Джесика, която е гост на софийския фест:

– Когато ни видят хората, питат какво каза истинският крал. Пък той нищо не каза. Смущаващо е. Но във филма героят не е някаква пародия на нашия истински крал, не сме се вдъхновявали от неговата истинска фигура.

Възнамеряваме да го запишем на едно DVD и да му го пратим като го помолим за коментар. Сигурни сме, че на него самият му е неудобно, че досега нищо не е казал. Показахме филма в доста държави, в които има монархия – Холандия, Испания, Швеция. Хората се ентусиазират и даже имат желание да направят своя собствена версия на този филм. Има голям интерес към него от много държави – осъзнахме че хората на много места по света жадуват за такъв тип филми, в които няма цинизъм, няма насилие, а се празнува чудото на живота.

България чрез Националния си филмов център финансира филма, но някак не мога да се отърва от усещането, че „българското” в него отново заема онази позната ниша на колоритния примитив, който сме си извоювали трайно като присъствие на международния киноекран. А той е само фон на истинската проблематика, в която ние българите сме само обслужващ персонал.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани