Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Репортажите” на Камен Старчев в СГХГ

[post-views]
„Репортажите” на Камен Старчев в СГХГ

20- STANCHEV-2.„Последен репортаж” е озаглавена новата изложба на Камен Старчев в Градската художествена галерия в София, която ще продължи до 26 март. Произведенията са векторни графики – дигитален пигментен печат върху хартия, с преобладаващо големи формати, създадени от 2014 до 2017 г. Композициите на Старчев провокират с неочаквани решения – изчистени от клишета, те са изящен образ на реалността отвъд нейните визуални и смислови граници. В тях мигът, непосредствено предхождащ връхлитането, мистично се слива с безкрайността на момента, когато вече нищо не съществува.
Експозицията е обединена около представата за случващото се – със средствата на изображението се внушава усещането за завършек, окончателност, необратимост. Изложбата включва три взаимно преплитащи се цикъла:
Серията „Тялото на Орфей” разработва легендата за последните дни на певеца, хипотетичен символ за края на цивилизациите. Вторият цикъл „Земна светлина” е замислен като своеобразен реквием – съчетава абстрактна образност с разпознаваеми детайли от реалността. Третият – „Наблюдение” прибавя поредица изображения, представящи определена логическа последователност и причинно-следствени връзки.
Камен Старчев е носител на няколко престижни награди, сред които е Гран при на Седмото международно триенале на графичните изкуства, 2014 година.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани