Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Британският парламент окончателно одобри Брекзит

[post-views]
Британският парламент окончателно одобри Брекзит

7772c2022a9c403c460c49df1786b569

Горната камара на Британския парламент окончателно одобри закона, който ще позволи на правителство да задейства процедурата по напускане на ЕС. Сега топката е в полето на премиера Тереза Мей, която възнамерява да даде старт на БРЕКЗИТ в края на март.
Положителният вот в Камарата лордове сложи точка на продължаващата от месеци сага около крайния текст на закона за напускане на ЕС.  Документът на  няколко пъти беше връщан за поправки ту от горната, ту от долната камари, но в крайна сметка беше приет от лордове с 274 гласа за и 118 против. Една от промените, които отпадна, гарантираше правата на гражданите на ЕС, които живеят във Великобиртания.
С вота главоболията на Тереза Мей не свършват. Първият министър на Шотландия Никола Стърджън обяви, че ще поиска от Лондон да проведе нов референдум за независимост на страната най-рано през есента на 2018 г. и най-късно през пролетта на 2019 г. И докато за Стърджън шотландците имат право да избират между „твърд Брекзит”  и независима държава, за британския премиер желанието на Шотландските националисти е крайно безотговорно.
Тереза Мей – министър-председател на Великобритания:

„Късогледата визия на Шотландските националисти е  голямо съжаление. Тази визия поставя Шотландия в един курс на повече несигурност и разделение, което ще създаде още повече несигурност. На този етап всички доказателства сочат, че повечето шотландци не искат втори референдум за независимост. Така че место да си играе с бъдещето на страната, по-добре Шотландското правителство да се съсредоточи върху предоставянето на най-добрите обществени услуги и управление за шотландците.”

Референдумът от  миналия юни раздели британското общество. Докато избирателите в Англия и Уелс се обявиха за излизането от ЕС, то тези в Шотландия и Северна Ирландия гласуваха твърдо за оставане. Така задачата на британското правителство да приключи процедурата до две години ще е изключително трудна, защото от споразумението за напускане на ЕС зависи и целостта на Обединеното кралство.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани