Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Напрежение между Анкара и Амстердам – Турция ограничи достъпа на холандски дипломати

[post-views]
Напрежение между Анкара и Амстердам – Турция ограничи достъпа на холандски дипломати

148932152786510Дипломатическата криза между Турция и Холандия се задълбочава. Анкара затвори въздушното си пространство за холандски дипломатически полети, като забраната не касае обикновените пътуващи граждани. На холандския посланик в страната също е отказан достъп, допълни вицепремиерът Нуман Куртумлуш.
Турция замрази дипломатическите си отношения с Холандия и преустанови политическия диалог на високо държавно равнище. Причина за обтегнатите отношения между двете държави е решението на холандските власти да забранят кампанията на Анкара в подкрепа на предстоящия референдум.
Реджеп Таип Ердоган – президент на Турция:

„Рано или късно те ще си платят за това. Ние веднага ще потърсим сметка от Холандия чрез дипломатически средства. Не можем да пренебрегнем случилото се.”

Турция може да преразгледа споразумението с Европейския съюз за ограничаване на миграционния поток. Страната ще търси справедливост и чрез международното право.

„Ще се обърнем и към Европейския съд за правата на човека. Нашите министри ще предприемат съответните действия. Вече знам какъв отговор ще получим, но ще направим всичко необходимо. Ще действаме по процедура, а те да правят, каквото искат.”

Холандският премиер Марк Рюте заяви, че „преговори под знака на заплахата са невъзможни”. Той определи като неуместно турски министри да агитират на холандска територия и припомни, че „холандците от турски произход са холандски, а не турски граждани”.
Турция обвини няколко европейски държави в ислямофобия, след като опитите за провеждане на кампания в подкрепа на предстоящия след месец референдум бяха блокирани в Германия, Холандия, Австрия и Швейцария.

Най-ново

Единична публикация

Избрани