Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Kървав атентат в Дамаск беляза шестата година от конфликта в Сирия

[post-views]
Kървав атентат в Дамаск беляза шестата година от конфликта в Сирия

ataka-syriaНай-малко 25 души бяха убити и десетки ранени при самоубийствен атентат  в сирийската столица Дамаск.
Нападението е извършено срещу Двореца на правосъдието, който се намира в самия център на сирийската столица. Атентаторът самоубиец е детонирал носените от него експлозиви при проверка на полицията.
По време на атаката пред входа главната съдебна сграда е имало голяма брой, съдии, адвокати и цивилни, се казва още в официалната информация.
Малко след нападението беше съобщено и за втора експлозия в района на Дамаск, но не се съобщава за жертви.
Клането съвпадна с шестата годишната от началото на гражданска война в Сирия.
Според последните данни на ООН броят на загиналите от началото на военни действия е скочил от най-малко 250 хиляди до почти 400 хиляди.
Преди войната населението на Сирия е било 22 милиона души, като повече от половината са загубили домовете си. 13 милиона пък се нуждаят от спешна хуманитарна помощ.
desetki-jertvi-pri-bombardirovki-v-siriqОтделно близо 5 милиона сирийци са напуснали страната си. Турция е дом на близо 2.7 милиона бежанци, следвана от Ливан и Йордания.
800 хиляди сирийци пък са подали молба за политическо убежище в Европа.
Най-тъжния момент от представените сухи факти е, че жените и децата понасят най-голямата тежест от конфликта. Близо 2/3 от всички бежанци са жени и деца.
2016 ще остане в историята и като най-смъртоносната за децата на Сирия, като за миналата година са регистрирани над 650 смъртни случая. Според доклад на ООН близо една трета от убитите деца са загинали в или близо до училището си.
За последните шест години всички опити да намиране на политическо решение на конфликта завършват без резултат. И все пак надежда има, след като с посредничеството на Русия и Турция враждуващите страни седнаха на една маса миналия месец.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани