Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Парламентарните избори в Холандия – избиратели казаха „НЕ” на популизма

[post-views]
Парламентарните избори в Холандия – избиратели казаха „НЕ” на популизма

holandiiaХоландия спря възхода на популистите. Това са най-често срещаните коментари в световните медии след парламентарните избори в страната. Народната партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте успя да победи основния си конкурент – анти-ислямската и анти-европейката Партия на свободата на Герт Вилдерс.
Парламентарните избори в Холандия удариха исторически висока избирателна активност. Малко над 80 процента от имащите право на глас, са упражнили своя вот.
При преброени 95 на сто от бюлетините Народната партия за свобода и демокрация печели между 32 и 33 места в 150 местния парламент.
Премиерът Марк Рюте разчете резултатите от вота така. 

Марк Рюте – министър-председател на Холандия:

„Това е нощта, в която холандците, особено след БРЕКЗИТ и изборите в САЩ, казаха стоп на грешния популизъм.

Националистическа Партия на свободата, все пак остава втора политическа сила с близо 20 депутатски места или 5 повече от предишния парламент.  Лидерът й Герт Вилрдес, който заложи на анти-мигрантска, анти-европейската и анти-исямската карти, призна резултатите и поздрави Рюте за успеха.

Герт Вилдерс – лидер на Партия на свободата:

„Видяхме, че Партията на Марк Рюте, загуби близо 10 места, докато ние печелим 4 или пет нови. Борим се за второто място, което ни нарежда сред победителите.”

С по 19 места се нареждат дясната Християндемократически призив и ляволибералната „Демократи-66“. Очаква се те да са най-вероятните коалиционни партньори на Марк Рюте. Сред изненадите от вота е доброто представяне на зелените, които увеличават депутатите си в парламента от 4 на 14. Лидерите на Германия и Франция първи поздравиха Рюте за победата, които също са в изборна година, а в страните им се забелязва подем на националистическите партии. През април французите избират президент, а през есента германците нов парламент. Позитивно на изборите в Холандия реагира и еврото, което попоскъпна спрямо долара.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани