Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отвориха предложенията за нов тип боен самолет

[post-views]
Министерство на отбраната отговори на запитването за новия изтребител в НС

samoletikolajВ Министерството на отбраната бяха отворени постъпилите предложения от участниците – Португалия с логистичен пакет САЩ, Швеция и Италия, в процедурата за придобиване на нов тип боен самолет. Междуведомствена работна група, назначена със заповед на министър-председателя, отвори постъпилите предложения в присъствието на представители на Италия, Португалия и САЩ и Швеция, съобщиха от МС. Работната група, с председател командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, започна обобщаване, анализиране и оценка на отговорите.
В съответствие с приетия на 2 юни 2016 г. от Народното събрание Проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет”, на 9 декември 2016 г. МО изпрати „Искане за предоставяне на предложение (Request for Proposal – RFP)” до Италия, Португалия и САЩ, както и Швеция. В този документ е посочен краен срок за получаване на предложенията. Всички поканени страни спазиха указания срок.
Инвестиционният проект за придобиване на нов тип боен самолет беше утвърден с решение на Министерския съвет от 1 април 2016 г. и предвижда на първия етап от неговата реализация да бъде сключен междуправителствен договор за придобиване на 8 броя самолети в периода 2018 – 2020 г.

Отзвук
Швеция подаде изключително конкурентна оферта за нови, напълно съвместими с НАТО изтребители Gripen C/D, коментираха от шведската компания SAAB, производител на тези самолети.
„Флотилия от нови изтребители Gripen може да бъде доставена на българските ВВС в кратък срок след подписването на договора”, обявиха от компанията. От там посочиха, че този изтребител се използва от държавите-членки на НАТО Чехия и Унгария, и е на въоръжение още в Швеция, Южна Африка и Тайланд. „Бразилия също избра Gripen, а Словакия, която е член на НАТО, в момента разглежда тази възможност. Изтребителите Gripen ще бъдат предложени и на още един член на НАТО – Хърватия”, изтъкнаха от SAAB.

Най-ново

Единична публикация

Избрани