Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пик на насилието в Сирия – ожесточени сблъсъци разтърсиха столицата Дамаск

[post-views]
14 турски войници загинаха в Сирия при най-смъртоносните боеве от операцията срещу ИДИЛ

SyrianНов пик на насилието в Сирия. Втори ден продължават тежките сблъсъци между сирийската армия и джихадистските организации в източните части на столицата Дамаск.
Мащабните военни действия започнаха в неделя сутринта, след като джихадистски организации подеха изненадваща атака с миномети и самоубийствени атентати срещу един от централните квартали на Дамаск.
В отговор сирийската армия използва артилерия и бойна авиация. Сирийската обсерватория за човешките права съобщава за над 30 въздушни удари срещу различни цели на територията на столицата. Отделно правителствените сили са развърнали и голям брой танкове и бронирана техника в опит да неутрализират джихадистите. Според държавната телевизия армията е успяла да отблъсне нападателите. Сирийската столица продължава да разделена между сирийското правителство, умерените бунтовници и различни джихадистки организации, като през последните години всяка една от страни се опитва да установи контрол над града. След успеха в град Алепо президентът Башар Асад е твърдо решен да си върне и целия контрол над столицата.Пикът на насилието идва в момент, когато с посредничеството на Русия и Турция, започнаха нов кръг от преговори за постигане на мирно решение на конфликта.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани