Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Без победител завърши първият кандидат-президентски дебат във Франция

[post-views]
Без победител завърши първият кандидат-президентски дебат във Франция

frAncE_elections

Сблъсък без ясно изразен победител. Така зрителите определиха първия дебат между петима от кандидатите за Елисейския дворец. 40% от гласоподавателите все още не са решили кого да подкрепят за президент на Франция, а дискусията не улесни избора им.
В продължилия повече от 3 часа телевизионен дебат, се отличиха най-вече считаните за фаворити да достигнат балотаж – Марин Льо Пен и Еманюел Макрон, както и техния сблъсък по някои етнически въпроси.
Крайнодесният кандидат Марин Льо Пен отново заложи на националистка и антиимиграционна риторика. Особено крайна беше в дебата по повод секуларизма и  въпроса с носенето на т.нар. „буркини”.
Бившият министър на икономиката и независим кандидат Еманюел Макрон обвини опонента си в създаване антиислямски настроения. Самият той беше нападнат, че обслужва чужди интереси, заради отказа да оповести кой финансира кампанията му.
За дискредитирания след скандал за злоупотреба кандидат на десницата Франсоа Фийон, дебатът беше шанс за връщане на позициите. Той осъди Льо Пен заради желанието ѝ да изведе страната от Европейския съюз.
Социалистът Беноа Амон се опита да се покаже като единствената алтернатива на вота срещу крайната десница. Жан-Люк Меланшон беше по-скоро арбитър, отколкото участник в дебата. Според предварителните проучвания и двамата нямат никакви шансове да спечелят.
Вотът е на 23 април, а три дни по-рано всички 11 кандидати за президент на Франция ще имат последна възможност да спечелят избирателите в решителен дебат.

Най-ново

Единична публикация

Избрани