Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Преговорите за Брекзит – ЕС очаква твърд, но конструктивен диалог

[post-views]
ЕС финализира сделката за Брекзит – Тереза Мей продължава борбата си с Британския парламент

eu brexitБрюксел очаква твърди преговори за Брекзит. Европейският съюз обяви, че е готов да започне процедурата, веднага след като британското правителство активира чл. 50 от Лисабонския договор за излизане от общността. Както стана ясно, това ще се случи на 29 март.
От четири до шест седмици след пристигането на официално писмо от Лондон за активирането на чл. 50, ще се проведе среща на високо равнище, на която ще бъде гласувана изготвената от Европейската комисия пътна карта за предстоящите преговори.

Мишел Сапен – министър на финансите на Франция:

„Мина доста време. Вероятно британците са имали нужда да се подготвят. В крайна сметка преговорите започват и се надявам да бъдат конструктивни и за двете страни.”

Резултатът е неизвестен. Великобритания е категорична в желанието си да запази достъпа си до общия пазар. Брюксел ще се опита да минимизира ефекта на Брекзит. За да не загуби средства, ще настоява Лондон да изпълни вече поетите ангажименти.

Тереза Мей – министър-председател на Великобритания:

„Целите ми са ясни. И включват споразумение за свободна търговия и продължаване на съвместната работа в различни области, най-вече в сигурността. Ще преговаряме твърдо и ще дадем на британците това, за което гласуваха.”

Очаква се преговорите да продължат 15 месеца, след което решението за „развод” трябва да бъде ратифицирано от 27-те членове на Европейския съюз. Ако графикът бъде спазен, Брекзит ще бъде факт точно след 2 години – през март 2019 г.

Най-ново

Единична публикация

Избрани