Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министърът на отбраната Стефан Янев: След Лондон е нужна постоянна бдителност

[post-views]
Хиляди евакуирани в Англия заради бомба от Втората световна война

1-uk-ataka„Случилото се в Лондон е сигнал, че има нужда от една постоянна бдителност. Такава бдителност имаме и ние в България, взели сме всички превантивни мерки да не се случва”. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев пред журналисти при посрещането в Стара Загора на 32-ия контингент на Българската армия, участвал в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа”. „Разбира се, знаем, че 100%    защита и гаранция няма. Добрата новина е, че всички служби, които работят по темата, нямат непосредствени сигнали за заплаха от този тип на наша територия. На този етап бихме могли да успокоим нашите граждани, че службите и правоохранителните органи работят активно и нямаме основание да се притесняваме”, допълни още той.
Ситуацията на българо-турската граница министър Янев определи като нормална. Той обясни, че няма миграционен натиск, но има отделни елементи, които се опитват да преминат нелегално и посочи, че в сряда е заловена такава група от 28 нелегални емигранти, благодарение на усилията на Гранична полиция и армията. 
Няма никакви сигнали за увеличен миграционен натиск, каза още военният министър.
Той уточни, че в този смисъл не е необходимо плановете за актуализация да се задействат и обстановката на границата е нормална.
„Всички усилия по организацията на изборите са направени, представителите на изпълнителната и съдебната власт работят ръка за ръка за цялостната организация, нямаме никакви пролемни полета до този момент, така че очакваме нормално протичане на изборния процес”, каза още министър Янев. Той не отрече множеството сигнали за купуване на гласове и опити за влияние върху изборния процес, но отказа да съобщи конкретни цифри, поради бързопроменящата се ежедневно статистика. 
Координационния механизъм между МВР, прокуратурата и ДАНС работи усилено по всички направления, така че тези опити се преустановяват и се решават на място, осъществяват се необходимите съдебни производства, уточни още той и допълни, че в сравнение с други години, обаче, тези явления са по малко.
На журналистически въпрос не са ли много закъснели заповедите за екстрадиция на граждани на чужда държава заради откровенна агитация и намеса в изборния процес министър Янев препоръча да не се търси връзка между време, пространство и място на действие. Той подчерта, че засиленото политическо говорене от двете страни на границата е по-скоро в интерес на провеждането на референдума в Турция.
„Всички сигнали за намеса на турската държава по отношение на българските избори са преустановени и пресечени категорично. По отношение на автобусите, нямаме никаква специална организация, освен границите да работят с нормалния си капацитет”, заяви министър Янев.
„Всички вие проявихме мъжество, отговорност и професионализъм, с които защитихте авторитета на Българската армия и бяхте добри посланици на България в чужбина. Гордея се с вашите успехи и ви желая да посрещнете предстоящите християнски празници по най-добрия начин с вашите семейства”, обърна се министър Янев в словото си към воините от контингента. Той им благодари за успешното участие в една от най-важните мисии на НАТО и за достойно изпълнения воински дълг в рамките на 180 дни. Министърът изказа специална благодарност на военните медици за професионализма и доброто представяне в спортните и социалните мероприятия по време на мисията.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани