Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Наш автор със световна слава

[post-views]
Наш автор със световна слава

21 - bg avtor - word fameРоманът „В града на радостта и мира“ („In the Town of Joy and Peace”) от Здравка Евтимова е публикуван в началото на март в САЩ от издателството Fomite Books. Авторката е преводач в Министерство на отбраната.

В България книгата е отпечатана със заглавие „Арката“ (издателство „Сиела” 2007). Това е шестата книга на Здравка Евтимова, публикувана в САЩ и може да бъде намерена сред виртуалните лавици на Amazon. Книгата на нашата писателка е трета, издадена от Fomite Books, след сборника й с разкази „Carts and Other Stories” („Стари коли и други истории”) през 2012 г. и романа й „Sinfonia Bulgarica” през 2015 г.

Същевременно това е шестата й книга, публикувана в САЩ. Сред другите ѝ произведения са романът „Божество на предатели” (“God of Traitors”) от издателство „Buck Publishing” (2006), сборникът с разкази „Време за косене и други истории”,(„Time to Mow and Other Stories”) от издателство ATTM Press (2012) и аудио-книгата “Отново дъщеря” („Daughter Again”) от издателство ATTM Press (2013).

„В града на радостта и мира“  представя история за три жени в Радомир. Повествованието разказва за бруталността, за безсилието пред предателството и машинациите, дребните сметки и голямата престъпност.21- Здравка Евтимова в САЩ

Същевременно е роман за мъчителната борба на малкия човек срещу подлостта и безверието, срещу големите предателства и мизерията. Романът е победа на човешкия дух, отбелязва авторката. Книгата е поставена от критиката в категорията literary fiction. Категория, която включва произведения с фокус върху психологически издържаното изображение на героите и остри коментари за социалната действителност.

Разказът на Здравка Евтимова „A Knife in My Drawer“ („Нож в моето чекмедже“) беше публикуван в американската антология за разкази с неочакван край „Nightscript 2015“. А разказът й “ Parable of Stones ” („Притча за камъни“) намери място през 2016 г. в Mexico City Literary Review. Разказът, отпечатан в Мексико, е съпроводен и с интервю с автора.

Здравка Евтимова е родена през 1959 г. в Перник, град, на който е и почетен гражданин. Завършва английска филология във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ (1985). Носител е на множество български и международни отличия. Сред тях е наградата „Балканика – 2013“ за най-добра книга на автор от страните от Балканския полуостров за 2013 г. Член е на Съюза на българските писатели и на Лигата на писателите във Великобритания, област Йоркшър-Хамбърсайд. Превела е повече от 25 романа от английски, американски и канадски автори на български език, превежда произведения на български писатели на английски език. Член е на Съюза на българските писатели и на Лигата на писателите на Великобритания, област Йоркшър-Хамбърсайд. Член е на българския ПЕН-клуб. Има публикации в над 30 страни по света.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани