Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Годишнина от гибелта на Юрий Гагарин

[post-views]
Годишнина от гибелта на Юрий Гагарин

Юрий-Гагарин-11Днес се навършват 49 години от Гибелта на първия човек, излетял в Космоса – руският космонавт Юрий Гагарин. На 27 март 1968 г. самолет МиГ-15 УТИ с пилот полковник Гагарин и инструктор полковник Владимир Серьогин на борда се разбива по време на тренировъчен полет.
Юрий Алексеевич Гагарин е съветски офицер, военен пилот и летец-космонавт. Той е първият човек в историята, който лети в Космоса. Историческият полет се осъществява на 12 април 1961 г. с космическия кораб „Восток 1“, който извършва пълна обиколка около Земята.
Гагарин придобива световна известност и получава множество медали и отличия. По-късно поема поста заместник-директор на Центъра за подготовка на космонавти край Москва, който след смъртта му носи неговото име.
Фактите около самолетната катастрофа, при която умира първият космонавт не са изяснени напълно и до днес са обект на спекулации. Според разсекретени от Кремъл през 2011 г. документи от проведеното следствие, причина за инцидента на тренировъчния полет и смъртта на летците Гагарин и Серьогин е пилотска грешка. Телата на двамата са кремирани, а прахта им е погребана в стените на Кремъл.

Най-ново

Единична публикация

Избрани