Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО инвестира 3 млрд. евро в подобряване на киберсигурността си

[post-views]
Военните министри на НАТО се събраха в Брюксел – Столтенберг: Доволни сме от спада на напрежението в Сирия

NATO

НАТО планира да похарчи през следващите три години три милиарда евро за модернизиране на сателитните и компютърните си технологии. Това съобщи агенция, Ройтерс позовавайки се на висши представители на Алианса.
Инвестицията в този сектор е доказателство, че според Алианса войните все по-често се водят в компютърното пространство, а не във въздуха, по суша и море, коментира Ройтерс.
Близо половината от парите ще отидат модернизирането на сателитните комуникации. Това ще подобри подкрепата на войските и корабите на Алианса, както ще подпомага и работата на безпилотните самолети.
Все още не е ясно дали съюзниците в НАТО ще финансират нов сателит за военни комуникации или ще се разшири капацитетът на вече съществуващите.
Не малка част от инвестицията, или близо 800 милиона евро, са планирани за  модернизиране на компютърните системи, които подпомагат командването на противовъздушната и противоракетната отбрана.
През последните години киберсигурността заема все по-голямо място в подобряването на отбранителните способности на НАТО, заради зачестилите случаи на кибератаки от трети страни.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани