Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ООН се раздели на два лагера по въпроса за пълното ядрено разоръжаване

[post-views]
Блинкън обвини Русия, че използва доставките на храна като оръжие

OONОрганизацията на обединените нации започна обсъждането на конвенция, която да наложи световна забрана за употребата на ядрени оръжия. Стартът на преговорния процес беше белязан от отсъствието на близо 40 държави, които не подкрепят такава договорка.
Сред големите отсъстващи бяха САЩ, Великобритания и Франция, които поддържат Договора за неразспространение на ядрено оръжие. Други считат, че е време за по-твърд подход в борбата срещу ядреното оръжие, който да замени 50-годишното споразумение за неразпространение.
Ким Уон-Су – върховен представител на ООН по въпросите на разоръжаването:

„Съществуването на ядрено оръжие все още представлява екзистенциална заплаха за човечеството. Никога преди процесът на ядрено разоръжаване не е бил толкова важен.”=

Ядрените сили противопоставят аргумента, че подобен тип преговори не са релевантни на актуалния контекст, а ядреното оръжие все още е важен сдържащ фактор.
Ники Хейли – постоянен представител на САЩ в ООН:

„Няма нищо по-ценно от това семействата ни да живеят в свят без ядрени оръжия. Но трябва да бъдем реалисти. Някой вярва ли, че Северна Корея ще приеме забрана на ядрените оръжия?”

Великобритания, Франция и Япония също са скептични относно успеха на пълната забрана.
 Матю Райкрофт – постоянен представител на Великобритания в ООН:

„Обединеното кралство не участва в преговорите за Договора за забрана на ядреното оръжие, защото не вярваме, че ще имат ефект за разоръжаването в глобален мащаб. Те не могат и няма да проработят.”

Целта на ООН е постигането на пълно ядрено разоръжаване чрез обвързващ нормативен акт. Общо 120 държави участват в преговорите, които трябва да приключат в началото на юли.

Най-ново

Единична публикация

Избрани