Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Комисията по разузнаване на сената в САЩ започна разследване за руската намеса в политическия живот

[post-views]
Сенатът на САЩ гласува финансов закон, включващ мерки за границата и Украйна, но е малко вероятно той да влезе в сила

senatВ Комисията по разузнаване на Сената на САЩ започна дългоочакваното изслушване за твърденията за руска намеса в американския политически живот. Председателят и заместник-председателят на Комисията – републиканецът Ричард Бър и демократът Марк Уорнър обещаха щателно разследване.
Комисията по отбраната към Сената също разследва твърденията за руска намеса във вътрешнополитическия живот на САЩ. Там обаче продължаващото изслушване беше белязано от серия скандали. Преди дни стана ясно, че Комисията по разузнаване ще изслуша и Джаред Кошнър, който е зет и съветник на президента Доналд Тръмп. Сенаторите ще разгледат и твърденията за пряка връзка между лица от предизборния лагер на Тръмп, сред които е Кошнър, с руски представители. Американските разузнавателни служби имат доказателства, според които с покровителството на Москва руски хакери са се намесили в изборите през 2016 г. в подкрепа на Доналд Тръмп за сметка на Хилъри Клинтън.

Марк Уорнър – зам.-председател на Комисията по разузнаване в Сената на САЩ:

„Най-много ме притеснява в някои от докладите, че над 1000  платени интернет тролове работят в Русия, които създават компютърни или софтуерни системи, известни като Ботнет.
Това има позволява да генерират новини в специфични области” .

Малко преди началото на изслушването председателят на комисията Ричард Бър заяви, че Русия активно се намесва в предстоящите избори във Франция и Германия. Сенаторът посочи, че руски методи за намеса са забелязани и в изборите в Холандия. 
Само преди дни стана ясно, че НАТО планира да инвестира близо 3 милиарда евро в модернизирането на комуникационните си системи и компютърни мрежи, с цел по-добра защита срещу кибернападения. Алиансът от години гледа на виртуалното пространство като на нов и активен театър на бойни действия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани