Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Миграционното вето на президента Тръмп блокирано за неопределен период в щата Хавай

[post-views]
Битката за Белия дом – бунт срещу системата

TRUMP„Войната” между федералните съдии и американският президент Доналд Тръмп продължава с пълна сила. Висш магистрат от щата Хавай блокира за неопределено време втората изпълнителна заповед, която ограничава достъпа на чужденци от мюсюлмански произход в страната.
Съдия Дерик Уотсън разпореди миграционното вето да не се прилага, докато не бъде потвърдена законосъобразнотта на изпълнителната заповед. Съдията подкрепи искането на главния прокурор Дъг Чин, според когото ограничението нарушава първата поправка на Конституцията, предназначена да защитава цялата нация, а не само част от нея.

Дъг Чин – главен прокурор на щата Хавай:

„Не е необичайно при налагането на разпоредба, да има само група лица, които са засегнати. Но когато е застрашена самата религиозна свобода, това е конституционно нарушение.”

Ветото трябваше да влезе в сила на 16 март. Часове по-рано хавайските магистрати не позволиха на властите да ограничат досъпа в САЩ на граждани от 6 мюсюлмански държави и да замразят бежанската програма на страната.
Становището на Хавай спира действието на изпълнителната заповед, но същевременно позволява на президентската администрация да обжалва решението пред по-висша инстанция.

Най-ново

Единична публикация

Избрани