Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Румен Радев защити Копривщица – настоя за спиране на решението за промяна на статута на града

[post-views]
Румен Радев се обяви в Катовице срещу допълнителното намаляване на вредните емисии

radev

Президентът Румен Радев реагира остро в страницата си във Фейсбук срещу гласуването в Общинския съвет на Копривщица за премахването на статута на възрожденското градче като архитектурно-исторически резерват. Целта на общинарите е да може да се строят нови сгради и ски писа.
Държавният глава написа цитирам: Копривщица е България, затова призовавам незабавно да се ревизира или спре решението на Общинския съвет за промяна в статута на града-музей. Президентът призовава всички, от които това зависи, незабавно да ревизират или спрат решението на Общинския съвет.
Всеки компромис в случая ще е покушение срещу националната памет и културното наследство на България“, подчертава още Румен Радев.
Общинският съвет на Копривщица гласува да се изградят нови промишлени зони с високо строителство, да има мото, АТВ и 2 ски-писти. Да се създадат буферни паркинги в покрайнините на града, а един парк да отпадне от градския план. Министерството на културата също защити града резерват. От ведомството уточниха, че промяна на статута на Копривщица може да има само след предложение на кмета и след изрично одобрение от експертите на министерството.

Най-ново

Единична публикация

Избрани