Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Селекционерът:  Без никаква еуфория


28-NACIONALI-1
Спас Делев вкара два прекрасни гола срещу ,,лалетата“.
 Доста време мина от съботната вечер и празника на стадион „Васил Левски”. Много хора се упражняваха около наистина историческата победа на България над Холандия с 2:0. Победа, отваряща вратите към баражите и евентуално класиране за финалите на световното първенство по футбол идната година в Русия. Както обикновено се упражняваха повече тези, които през годините сипеха хули по адрес на родните футболисти и техните треньори. Това обаче е напълно нормално.
Какво обаче се случи в онази топла мартенска вечер? Резултатът и брилянтните голове на Спас Делев ще бъдат вписани в аналите, разбира се, ала задължително трябва да се отбележат няколко факта, останали може би скрити за широката аудитория. На първо място сме длъжни да отдадем заслуженото на селекционера Петър Хубчев и неговата безкомпромисна диригентска палка. Още в при стъпването си в длъжност, роденият в Гложене специалист декларира, че няма в никакъв случай да прави компромиси със своя проект. Първо Хубчев каза, че в никакъв случай не би отстъпил от мнението си, че Чорбаджийски и Недялков са бъдещето на националния тим и очевидно те започват да му се отблагодаряват. Същото важи и за Георги Костадинов, който пък не дава на единствения ни футболист, титуляр в едно от най-силните първенства на планетата, да припари до терена. За Чочев става въпрос. Може да се спори и по още кадрови решения на Хубси, той обаче нито ще ги чуе, нито ще промени своето мнение. Дори при отсъствието на Дяков, Миланов и Владислав Стоянов българския тим сътвори един от най-силните си мачове в последните десетилетия. Хубчев вече намери верния път в подмладяването, а има в състава си играчи като Манолев и Бодуров, които винаги могат да свършат добра работа.
Най-важното обаче е друго. Хубчев по немски вкара дисциплина в играта и накара играчите да се раздават физически без да създават хаос. Ние не може да искаме от тези момчета чудеса. Ако те бяха брилянтни майстори на топката нямаше да ритат в Полша, средняшки тимове на Турция или пък върхът на кариерата им да е руската столица. С цялото ми уважение към „Спартак” и ЦСКА Москва. Още повече, че националите ни са повече резерви в клубните си тимове. Това няма никакво значение, естествено. Важното е да играят във всеки един мач със сърце и пълна отдаденост, както бе през първото полувреме на срещата с „лалетата”. Само тогава ще дойде надграждането и ще може да мислим да сплотяването на един тим, който ще излиза с достойнство и чест от мачове и с най-силните на планетата.
Най-важното сега пък е след този успех да не последва приземяване при гостуването на Беларус в следващата среща. Ала нека сега се порадваме на хубавата победа над Робен и компания…28-NACIONALI-2

Няма специални премии
От БФС заявиха, че никой от футболистите или треньорите не е поставял въпрос за специални премии след победата над Холандия. По принцип бонуси ще има при класиране на световното първенство и те са договорени още преди квалификациите. Иначе момчетата също не изпаднаха в еуфория и се надяват да продължат в същия дух и в следващите мачове. Така мисли и героят в мача Спас Делев:
“Разбира се, че ще запомня тази среща, но най-вече заради победата, а не заради това, че аз вкарах два пъти. Усещането е прекрасно, но попаденията ми са заслуга на целия отбор. Сега трябва сме здраво стъпили на земята. Забравяме успеха тази вечер и работим здраво, за да победим Беларус. Само така ще напълним отново “Васил Левски”.

 
БЪЛГАРИЯ – ХОЛАНДИЯ 2:0
1:0 Делев (5), 2:0 Делев (20)

БЪЛГАРИЯ (4-2-3-1): 13.Николай Михайлов, 2.Страхил Попов, 15. Васил Божиков, 4. Борислав Чорбаджийски, 3. Петър Занев (86-14. Антон Недялков), 6. Симеон Славчев, 7. Георги Костадинов, 11. Станислав Манолев, 20. Александър Тонев, 10. Ивелин Попов (68-12. Божидар Краев), 9. Спас Делев (87-5. Николай Бодуров)
Селекционер: П. Хубчев

ХОЛАНДИЯ (4-3-3): 1. Йерун Зут; 2. Рик Карсдорп, 3. Матийс Де Лигт (46-14. Уесли Хут), 4. Мартинс Инди, 5. Дейли Блинд; 6. Кевин Строотман, 7. Куинси Промес (69-19. Люк Де Йонг), 8. Жоржиньо Вайналдум (46-20. Уесли Снайдер); 10. Дейви Клаасен, 9. Бас Дост, 11. Ариен Робен
Селекционер: Д. Блинд

Съдия: Уилям Калъм (Шотландия)
Стадион: „Васил Левски“, 13 000 зрители.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Александър Гигов

Най-ново

Единична публикация

Избрани