Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Идентифицираха атентатора от метрото в Санкт Петербург

[post-views]
Идентифицираха атентатора от метрото в Санкт Петербург

rusia sankt peterbur atentat

Продължава да расте броят на жертвите от терористичното нападение в Санкт Петербург. По последната информация на властите най-малко 14 души са загинали. Ден след атаката  в метрото бе идентифициран и нападателят, който руски гражданин, роден в Киргизстан.
Терористичната атаката в Санкт Петербург е извършена от руски гражданин, роден в Киргизстан.  Най-малко 14 души загинаха при бомбеното нападение в метрото на града. 45 са ранените, по последните данни на властите.
Службите за сигурност на Киргизстан идентифицираха нападателя като Акбаржон Джалилов, роден в град Ош през 1995г. За сега няма официално потвърждение  дали атаката е самоубийствен атентат. Все още няма и мотиви за кървавото нападение, нито една терористична групировка не е поела отговорност за него. Основните заподозрени са ислямистките организации в руския северен Кавказ или чеченските сепаратисти.
Нападението съвпадна със работното посещение на руския президент Владимир Путин в Санкт Петербург, който малко по-късно поднесе цветя пред импровизирания олтар в памет на жертвите.
Цялата международна общност осъди керора в Санкт Петербург.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп е изразил своите съболезнования на руския си колега Владимир Путин, като му е предложил пълна подкрепа при разкриването на извършителите.
Германският канцлер Ангела Меркел осъди нападението, като варварски акт, а в обща декларация външните министри на страни-членки от ЕС изразиха солидарността си към семействата и близките на загиналите.
Генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг също изрази от името на Алианса солидарност с руския народ.
Властите в Санкт Петербург обявиха тридневен траур в памет на загиналите.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани