Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Литовското контраразузнаване: „Русия може да ни нападне в рамките на 24 часа”

[post-views]
Литва увеличава разходите си за отбрана до 2,52 на сто от БВП

litvaТревожно предупреждение от Вилнюс към останалите членове на НАТО. Русия е готова да „удари” Балтийските държави незабавно, с по-малко от 24 часа предизвестие. За това алармира литовското военно контраразузнаване.
Опасността от незабавна атака ограничава до голяма степен способността за отговор на НАТО, тъй като Алиансът не може да разположи достатъчно бързо войски в района. Това е изводът от годишната оценка на заплахите за националната сигурност на литовските разузнавателни служби.

Ремигиюс Балтренас –  директор на литовското военно контраразузнаване:

„Русия може да започне военна кампания срещу Балтийските държави в рамките на 24 до 48 часа. Това е ясен знак за НАТО, че трябва да подобри механизма си за вземане на решения.”

Литва потвърди, че през последната година Русия е увеличила военния си потенциал край Калининград и така може да атакува Балтийското крайбрежие без предварителна подготовка. Арсеналът в района включва изтребители Су-30 и ракетни комплекси Искандер.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли страховете на Балтийските държави като неоснователни и израз на „русофобски” настроения.
Алиансът от своя страна планира да разположи още хиляди войници в региона, които да подпомогнат действащите там американски части.

Най-ново

Единична публикация

Избрани