Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След химическото нападение в Сирия, президентът на САЩ Доналд Тръмп осъди атаката

[post-views]
Битката за Белия дом – бунт срещу системата

TRUMPПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп осъди убийството на десетки цивилни при предполагаемата атака с химическо оръжие в Сирия. Това е оскърбление за човечество, каза Тръмп, като допълни, че убийството на деца, жени и бебета преминава всички граници.
В сряда бяха погребани част от загиналите при химическото нападение в град Хан Шейхун. За повечето оцелели скръбта е непоносима. Този мъж е загубил двете си дъщери-близначки и съпругата си. Западът е категоричен, че атаката е дело на режима в Сирия. Русия, основният съюзник на Дамск, твърди точно обратното и хвърля вината върху бунтовниците.

Рекс Тилърсън – държавен секретар на САЩ:

„Нямаме никакво съмнение, че сирийският режим под ръководството на Башар Асад е отговорен за тази ужасна атака. Ние смятаме, че е време Русия да се замисли много внимателно, докато продължава да подкрепя режима на Асад.”

САЩ, Франция и Великобритания внесоха проект на резолюция в Съвета за сигурност на ООН, с която да осъдят химическото нападение. Русия обаче заяви, че ще я блокира, защото документът e изготвен, цитирам, на база „фалшива информация”.

Мария Захарова – говорител на Министерството на външните работи на Русия:

„Без какъвто и да е опит да разберат какво точно е станало, позовавайки се на измислена информация и лъжливи истории, САЩ, Франция и Великобритания внесоха проект за резолюция, която има антисирийски характер.”

Руската страна преди да гласува каквато и да е резолюция поиска допълнителни консултации. Нападението в град Хан Шейхун е една най-смъртоносните атаки с химическо оръжие от началото на войната в Сирия. По данни на сирийската обсерватория за човешките права 20 деца и 52-ма възрастни са загинали.
Експерти от световната здравна организация съдейки по симптомите, предполагат, че при нападението е използван силно токсичният газ зарин.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани