Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Стотици гейове са изчезнали в Чечения – кампания срещу хомофобията в Холандия

[post-views]
Кадиров заяви, че Мариупол е почти напълно „освободен“

KADIROVДесетки мъже-хомосексуалисти са изчезнали в Чечения, съобщиха организации за защита човешките права, цитирани от водещ опозиционен руски Русия. Медията алармира, че става въпрос за целенасочена чистка на полицията, като някои от изчезналите са арестувани, измъчвани и дори убити.
Според вестник „Новая газета” чеченските власти извършват произволни арести на мъже между 18 и 50 години в рамките на анти-гей кампания. Позовавайки се на държавен служител в Москва, медията твърди, че през последните седмици броят на изчезналите е надхвърлил 100. Най-малко трима души са убити, а много други са върнати в семействата си с очакването да последва убийство на честта.
Говорител на ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров отхвърли твърденията на вестника като „пълна лъжа и дезинформация” и заяви, че „гейове в Чечения няма”.
На заседание в Съвета на Европа, докладчик на ЛГБТ-движението призова случаят да бъде разследван, а предполагаемите жертви – защитени.
Междувременно стотици мъже и жени излязоха по улиците на Амстердам хванати за ръце от солидарност към хомосексуална двойка, нападната по време на разходка. „Ръка за ръка срещу хомофобията” беше слоганът на кампанията, а в нея се включиха и много холандски политици. Участниците разкритикуваха нарастващата омраза срещу различните в една от най-толерантните държави в света.

Най-ново

Единична публикация

Избрани