Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Румен Радев и Доналд Туск: ЕС трябва да се ангажира по-активно с Югоизточна Европа

[post-views]
Румен Радев и Доналд Туск: ЕС трябва да се ангажира по-активно с Югоизточна Европа

3-radev-tuskВ случай на затруднения Европейският съюз планира допълнителни мерки за финансиране на охраната на външната граница и е готов бързо да подкрепи България. ЕС трябва да следва общ цялостен подход към Югоизточна Европа за намаляване на политическото напрежение и за икономическото  развитие на държавите от региона. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, които разговаряха на „Дондуков“ 2, съобщиха от пресслужбата на държавния глава. Доналд Туск беше на работно посещение у нас по покана на българския президент.
 „Европа не е свързана единствено от процедури и финансови средства, но също така от достойнство и политика на солидарност. Солидарността означава „един за всички и всички за един“. Европа винаги ще бъде до вас“, подчерта Доналд Туск пред представители на медиите след края на срещата. 
 Водещ акцент по време на разговорите е бил гарантирането на сигурността в ЕС и особено в региона на Балканите, стана ясно от думите на Румен Радев и Доналд Туск. „В тази сложна обстановка България има важна роля, защото сигурността на европейските граждани започва от сигурността на българската граница“, посочи президентът. По думите на държавния глава страната ни е предложила конкретни мерки, които да залегнат в общ оперативен план на ЕС за защита на българската външна граница, в случай на нарастване на мигрантския натиск, както и за допълнителна финансова подкрепа. Темата беше обсъдена на няколко последователни заседания на Европейския съвет и страната ни получи уверения от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и от председателя на Европейския съвет Доналд Туск за оказването на такава подкрепа в случай на нужда.
 „Ние сме решени да затворим пътищата за нелегална миграция и също така сме ангажирани с пълното изпълнение на споразумението между Европейския съюз и Турция. ЕС спазва своите задължения и очакваме от Турция също така да спази своята част от споразумението“, посочи Доналд Туск. Той подчерта, че ЕС разбира, че укрепването на граничния контрол в България оказва голяма тежест върху националния бюджет. „В случай на затруднения Европейският съюз планира допълнителни мерки за финансиране и е готов бързо да подкрепи България“, добави още той.
 „За България е изключително важно да развива отношения на добросъседство с Турция като съседна страна, но в същото време повишаването на риска между Европейския съюз и Турция създава най-голям риск точно за България“, заяви президентът Радев. Българският президент призова за добра воля и от двете страни за намаляване на това напрежение. „Недопустимо е Турция да се намесва в изборен процес и във вътрешните дела на която и да е държава от Съюза, включително България. Затова е нужно да имаме координирани и единни действия на Съюза за отстояване на нашата независимост, сигурност и достойнство“, подчерта още Румен Радев.
radev Държавният глава благодари за личната ангажираност на Доналд Туск за продължаването на Кохезионната политика и през следващия програмен период на ЕС. „Кохезионната политика залегна устойчиво в приоритетите на Римската декларация и ще гарантира едно по-хармонично и устойчиво развитие на ЕС“, посочи Румен Радев.
 По думите на президента членството на България в ЕС е най-голямата гаранция за икономическото развитие на страната ни и за постигането на просперитет и сигурност. „И затова България полага своите активни усилия за укрепване на единството на Съюза. Ние сме доказал се остров на стабилност и ще продължаваме да полагаме усилия с помощта на ЕС да затвърждаваме тази позиция тук, на Балканите, където рисковете за сигурността нараснаха неимоверно в последно време“, заяви още Румен Радев.
 Осигуряването на енергийната независимост на страната ни и Югоизточна Европа също е било сред акцентите на срещата. Според държавния глава е време да се обсъди отново възможността България да се превърне в енергийно независим доставчик на газ и на неговото транзитиране към Западните Балкани и към други държави членки на ЕС, за да се избегне рискът от доставки през райони, в които има активни или тлеещи конфликти. Обсъдени са били и предстоящите преговори с „Газпром“ и необходимостта от ясна, силна и единна европейска позиция.
 В изявлението си пред представителите на медиите Доналд Туск увери, че ЕС ще работи за намаляването до минимум на цената и щетите от Брекзит за всички европейски граждани, независимо от коя страна идват те.

Най-ново

Единична публикация

Избрани