Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Атакуваха с химически вещества град в Сирия

[post-views]
Атакуваха с химически вещества град в Сирия

25-syria-chemical-attackХимическа атака уби във вторник десетки цивилни, включително деца, в контролираната от бунтовниците провинция Идлиб, Северозападна Сирия, като опозицията обвини правителството и поиска разследване на ООН, съобщи АФП. 
Атаката в град Хан Шейхун остави десетки с респираторни проблеми и различни симптоми, включващи повръщане, загуба на съзнание и пяна на устата. Според базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права при нападението са загинали 86 души, 30 от които са деца. Десетки са сериозно ранени, като състоянието на много от тях е критично. Болница в града, в която лекарите се грижат за жертвите, също е била бомбардирана. Ударен е бил входът на сградата, което посипало чакъл върху докторите.
При нападението е използван отровен газ, а това се смята за военно престъпление. 
Опозиционната Сирийска национална коалиция обвини правителството, че е използвало агент като зарин по време на нападението. Руските военни съобщиха, че не са провеждали въздушни удари в близост до града. За АФП сирийският външен министър Уалид Муалем увери, че страната му не използва такова оръжие. „Подчертавам пред Вас още веднъж: сирийската армия не е и няма да използва какъвто и да е вид такива оръжия – не само срещу нашите хора, но дори и срещу терористи, които атакуват нашите цивилни“, заяви Муалем.
Москва обяви, че режимът в Дамаск не е виновен за химическата атака. По руски данни, в резултат на нападението бил унищожен цех, където бунтовниците произвеждали боеприпаси с отровни вещества. Тези химически оръжия били доставяни в Ирак и били използвани в Алепо, заяви говорителят на министерството Игор Конашенков.
В сряда спешно беше свикан Съветът за сигурност на ООН. Великобритания, Франция и САЩ представиха проекторезолюция, в която се настоява за провеждане на пълно разследване на атаката. Русия обаче определи текста като „категорично неприемлив“. Руската федерация представи за разглеждане в Съвета за сигурност на ООН своя проекторезолюция относно разследването на инцидента с предполагаема употреба на химическо оръжие в сирийския град Хан Шейхун на 4 април. 
Президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп заяви, че химическата атака го е засегнала дълбоко и е променила мисленето му за държавния глава на страната – Башар ал-Асад, пише „Гардиън”. Държавният секретар Рекс Тилърсън призова Москва да преосмисли подкрепата си за Асад.

Най-ново

Единична публикация

Избрани