Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия и Иран със свои „червени линии” в Сирия

[post-views]
Иран и Русия планират да подпишат военно споразумение

rusia iran

Русия и Иран създадоха съвместен команден център в Сирия в отговор на американското ракетно нападение. Москва и Техеран обвиниха Вашингтон, че е прекрачил „червената линия” и ще отговорят реципрочно на всяка следваща агресия срещу режима в Дамаск. Ситуацията в Сирия, в частност яснота около стратегията на САЩ, ще е водеща тема на срещата на външните министри от страните във формат Г-7 в Италия. 
В обща декларация съюзниците на сирийския режим – Русия и Иран, определиха американската атака, като агресия срещу Сирия. Още в петък, когато американската армия унищожи стратегическата военновъздушната база Шейрат, в отговор на химическата атака, Москва заяви, че това ще до влоши двустранните отношение с Вашингтон. 

Михаил Йемелянов – депутат:

„ Подобни удари, не са насочени само срещу Сирия, но и срещу Русия. Когато американците поразиха летището, не са били наясно дали там няма руски граждани. Това може да доведе до ситуацията, като по време на Кубинската криза.”

Независимо от последните събития планираната среща между първите дипломати на Москва и Вашингтон няма да бъде отменена. През уикенда държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън отново хвърли вината върху Русия.

Рекс Тилърсън – държавен секретар на САЩ:

„Очевидно е, че Русия е съюзник на Башар Ал Асад. Те би трябвало да имат голямо влияние върху него, особено при използването на химически оръжия. С тяхното влияние, Асад не би трябвало да ги използва въобще. Надявам се Русия да преосмисли внимателно дали да продължи подкрепата си към Башар Ал Асад, защото при всяка следваща атака, която се случи, Русия ще носи все повече отговорност за нея.”

Турция, която приветства американските удари се включи, също отправи нова критика към Русия. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу след разговор с руския си колега, му е казал, че Москва не успява да предотврати все по-честите нарушения на обявеното преди няколко месеца примирие. Иран, другият ключов съюзник в на режима в Дамаск, също взе активна позиция. Президентът на страната Хасан Рухани потърси сметка на американския си колега Доналд Тръмп, за това, че не се е допитал до Съвета за сигурност на ООН, нито до американския Конгрес.Рохани отправи остра критика към останалите страни в региона, които приветстваха американските удари, като заплаши, че много скоро ще дойде и техния ред.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани