Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Терорът удари и Санкт Петербург

[post-views]
Терорът удари и Санкт Петербург

24-RUSSIA-BLAST_METROВзрив избухна в понеделник в метрото на втория по големина руски град Санкт Петербург, съобщиха руските медии. Експлозията е станала около 14,40 часа местно време в отсечката между метростанциите на площад „Сенная“ и на Техлоногическия институт, докато влакът се е движел. Взривен е експлозив с мощност 200-300 грама тротилов еквивалент. 
Руските власти официално обявиха, че става въпрос за терористичен акт. Атаката е извършена от атентатор самоубиец, който е роден в Киргизстан, но има руско гражданство. Говорител на Държавния комитет за национална сигурност на Киргизстан заяви, че атентаторът е Акбаржон Джалилов, който е роден в град Ош през 1995 г. 
Джалилов се е самовзривил при експлозията, каза говорителката на следствения комитет Светлана Петренко. „Генетични следи“ от киргизстанеца са открити и по намерената втора бомба на „Площад Въстание“. Взривното устройство, намиращо се в чанта, беше обезвредено. Задействаното самоделно взривно устройство прилича на друго такова, намерено и обезвреденото на станция „Площадь восстания”. Бомбата е била замислена да нанесе колкото се може повече поражения – била е пълна с гайки и пирони. Двете бомби са с аналогично съдържание от поразяващи елементи. По пораженията на взривения вагон се съди, че атентаторът е стоял близо до вратата. 
Взривната вълна избила вратата на вагона, но машинистът, действайки по инструкции, не спрял влака а го придвижил до спирката. Няколко тела на загинали са намерени в тунела, той като са били изхвърлени от вагона.
Броят на загиналите достигна във вторник 14 души. Това заяви пред журналисти здравният министър на Русия Вероника Скворцова, цитирана от Интерфакс. Тя поясни, че е потвърдена смъртта на 14 души: 11 души са загинали на мястото на атаката, а трима по-късно от получените травми – един, докато е бил транспортиран и другите двама в болница. Скворцова добави, че 49 души са хоспитализирани, а 13 са освободени за домашно лечение. Министърът каза още, че състоянието на всички пострадали е стабилно. Четирима от пострадалите при взрива в метрото в Санкт Петербург се намират в изключително тежко състояние. В телата им са попаднали множество метални части. В резултат на увеличението на въздушното налягане при взрива повечето от тях са с баротравма.
В същото време губернаторът на Санкт Петербург уточни, че сред ранените има трима чужденци и 17 жители на други райони на Русия. Няма данни за пострадали българи. 
При евакуирането на пострадалите бяха използвани хеликоптери. 
До момента никоя терористична организация не е поела отговорност за атентата в Санкт Петербург. В града беше обявен 3-дневен траур.

24-rusiq-traurВремето и мястото на експлозията може да са били избрани от извършителите, за да съвпаднат с посещението на Путин на медиен форум, който се проведе по-рано в понеделник в Санкт Петербург. Това коментира председателят на Комисията по отбрана към горната камара на руския парламент Виктор Озеров. Същият ден Путин се е срещнал с беларуския си колега Александър Лукашенко. 
Атаката е изпитание за едно от най-спорните политически действия на Владимир Путин – решението му да предприеме военна намеса в Сирия на страната на президента Башар Асад, коментираха анализатори. Според специалисти по Кремъл опасността се крие в това да не би руските избиратели да решат, след като са видели вече разрушенията в Санкт Петербург, че сирийската операция ги прави по-уязвими за подобни атентати – а не по-сигурни, както беше обещал Путин. Това ще е проблем за руския президент, който се сблъска с нова вълна на протести срещу корупцията миналия месец в момент, когато предстоят президентски избори и се очаква той да се кандидатира за четвърти мандат.

Лидери изразиха съпричастност

Във вторник президентът Владимир Путин се върна от Санкт Петербург в Москва и проведе редица телефонни разговори с лидерите на други държави – САЩ, Франция, Германия, Турция, Япония, Саудитска Арабия, писа „Российская газета“.
В нощта срещу вторник, след полунощ, на Путин се обади президентът на САЩ Доналд Тръмп. Той изрази дълбоки съболезнования към роднините и близките на загиналите в резултат на варварския терористичен акт в Петербург и помоли неговите думи за подкрепа да бъдат предадени на руския народ. Държавите глави подчертаха, че тероризмът е зло, с което трябва да се борят заедно и се разбраха да продължат контактите.
Руският президент проведе серия телефонни разговори. Първо – с канцлерът на Германия Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд, които също изразихя своите съболезнования във връзка с варварското нападение в петербургското метро.
„Събеседниците отбелязаха важността на засилването на сътрудничеството за целите на противодействие на общата за всички държави терористична заплаха, договориха се да активизират обмяната на информация в тази връзка по линия на специалните служби“, се казва в съобщение на пресслужбата на Кремъл.
Сирия изрази солидарност с Русия и осъди експлозията в метрото на Санкт Петербург, предаде ТАСС, като се позова на изявление на сирийското министерство на външните работи, разпространено от държавната информационна агенция САНА. Европейският съюз също е поднесъл съболезнования на целия народ на Русия и продължава да следи новините, свързани със Санкт Петербург, каза върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини. Тя заяви, че е изразила съболезнования пред руския външен министър Сергей Лавров. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също поднесе съболезнования на народа на Русия във връзка с взрива в Санкт Петербург, пише БТА.
Президентът Румен Радев е изпратил съболезнователно писмо до президента на Руската Федерация Владимир Путин, съобщиха от прессекретариата на българския държавен глава. „С дълбока скръб приех новината за експлозиите в Санкт Петербург, довели до многобройни жертви. В този труден за Вашата страна момент, бих искал да изразя от името на българския народ и от свое име най-искрени съболезнования към семействата и близките на загиналите и пострадалите“, се казва в писмото на Радев.
Междувременно цветовете на Айфеловата кула в Париж бяха сменени в полунощ във вторник с тези на руския флаг, като знак на съпричастност към жертвите на атаката в Петербург, а и други европейски градове постъпиха по този начин, но не и Берлин.
Говорител на община Берлин, цитиран от Ройтерс, обясни общинската позиция с довода, че осветяването на вратата може да бъде единствено в знак за съпричастност при атаки в „партньорски градове“. Критиците обаче напомнят, че Бранденбургската врата беше оцветена в цветовете на дъгата като жест към 49-те убити души в гей клуб в Орландо, Флорида, както и в цветовете на израелското знаме, когато се случиха атаките в Йерусалим – а това не са „партньорски градове“.

24-RUSSIA-izvarshitel-atakaИзвършителят е от Киргизстан

Руският следствен комитет официално потвърди самоличността на атентатора от метрото в Санкт Петербург. Това е 22-годишният Акбаржон Джалилов – руски гражданин, роден в град Ош, Киргизстан, съобщиха руски медии. Макар че Джалилов е роден в Киргизстан, той е най-вероятно етнически узбек. В град Ош живее компактна маса узбеки. 
„Терористът от автосервиза“ в Петербург, където е работил с баща си, е бил вярващ мюсюлманин и „религиозните му контакти“ се разследват приоритетно от тайните служби, посочва източник на електронното издание РБК, близък до ръководството на Федералната служба за сигурност. 
Според органите на реда атентаторът самоубиец е поддържал връзка с „радикална нелегална мрежа, симпатизираща на „Ислямска държава“, но до 2015 г. е бил „светско момче“, казва източникът. Засега следствието смята, че Джалилов е оставил скрито в пожарогасител взривно устройство на една от метростанциите, където адската машина после бе открита и обезвредена, а самият той с друг, по-малък заряд е продължил нататък и второто устройство е експлодирало в неговата раница.
„РБК“ цитира и говорителя на Държавния комитет за национална сигурност на Киргизстан Рахат Сулайманов, съобщил, че местните тайни служби разпитват роднините на Джалилов. Междувременно те разказали пред киргизстанско издание, че предполагаемият терорист като дете е бил „най-послушният“ сред децата в семейството. Джалилов не е бил регистриран като екстремист нито в Русия, нито в Киргизстан. В Санкт Петербург младежът тренирал бойни изкуства, а си вадел хляба като келнер и автомонтьор, отбелязва вестник „Комерсант“. Подготовката за атентата навярно е траяла най-много две седмици и е струвала не повече от няколко хиляди рубли. Обаче системата за антитерористична защита в санктпетербургското метро, за която са похарчени стотици милиони рубли, се оказа безполезна дори срещу някакъв единичен терорист. Петербургските местни депутати настояват градската управа да се отчете за средствата, изразходвани за сигурността в метрото, добавя „Комерсант“. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани