Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Безпаричието стопява една трета от армията

[post-views]
Полковник Стайко Прокопиев: „Noble Jump 17“  ще е тест за нас

6-voenni-uchenieБългарските Въоръжени сили са в състояние само частично да изпълняват конституционните си задължения по отношение на гарантиране на националния суверенитет и адекватното участие в колективната отбрана в рамките на НАТО. Това беше един от изводите от проекта на Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на Република България за 2016-а г. който МС одобри на заседанието си  вчера. Проектът за решението беше внесен от вицепремиера по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната Стефан Янев.
След заседанието той заяви, че с приемането му се информира 44-то Народно събрание и обществеността за състоянието на сектора отбрана. Както и за неотложните задачи, които се изпълняват до края на 2017-а г. и за перспективите в тази област. 
Докладът констатира обстоятелства, които през годините са съобщавани и е акцентирано върху тях във връзка с хроничното недофинансиране на сектора. А недофинансирането през последните години води до недостиг на личен състав от 25-30% от необходимите хора в отбраната и ВС.
В тази връзка вицепремиерът Стефан Янев обяви, че от Министерството на отбраната съвместно с други ведомства подготвя национален план за постигане на решенията, взети по време на срещата на върха в Уелс и постигане на разходи за отбрана към 2% от БВП, който трябва да се осъществи до 2022-а г. Планът се подготвя от експерти от МО и от други ведомства. Вече готов, ще бъде внесен за разглеждане в МС и ще бъде предоставен на вниманието на народните представители, както и Докладът за състоянието на отбраната и ВС. 
На въпрос дали липсата на финансови средства ще се отрази на модернизацията на армията и проектите за изтребители и кораби, Стефан Янев отговори, че това няма да се отрази на модернизацията, каквато е предвидена. Той напомни, че през юли м.г. Народното събрание прие решение за целево финансиране на два от големите модернизационни проекта на ВС-за изтребител на ВВС и патрулен кораб на ВМС. И добави, че в момента продължава работата по подготовката на третия от големите модернизационни проекти-този за въоръжение с основна бойна машина на Сухопътните войски. Когато бъде готов, проектът ще бъде внесен в парламента.
11-Sliven-voenniНа заседанието си МС отмени решения №84 и №94 от 2017-а г. за обявяване на имоти-публична държавна собственост за имоти-частна държавна собственост и за безвъзмездното им прехвърляне в собственост на общините Айтос и Бургас в Бургаска област. Предстои да се осъществят решенията на МО и то да сключи споразумение с това на икономиката  в един от проектите -за летище Равнец, тъй като оценката на средата за сигурност и необходимостта от продължаващо функциониране на пистата на летището е обект на това споразумение. Вицепремиерът Янев заяви, че какъвто и да е инвестиционният проект, стремежът на МО и съответно-целта на такова споразумение ще бъде да се запази пистата на летище Равнец заедно с прилежащата инфраструктура-комуникационна, светлинна и всичко необходимо за бъдещо функциониране при необходимост за ползване от българските ВВС и съответно-на НАТО.

Най-ново

Единична публикация

Избрани