Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Огън! Огън! Огън! Право в целта!

[post-views]
На полигон „Корен“: 4-ти Aртилерийски полк тренира стрeлба и управление на огъня

raketi_koren-1024x589Командата „Огън!” беше думата, която най-често ехтеше над полигон „Корен”, докато из сякаш безкрайната му територия тътнеха взривове и се издигаха кълба от дим на мястото на попаденията по време на ВИП-деня на полевото лагерно обучение на артилерийските формирования от Сухопътните войски. Дула от различен калибър бълваха снаряд след снаряд по набелязаните цели. 
Сценарият разиграваше военен конфликт между Синята и Червената република, при който нашите артилерийски подразделения трябваше не само да отбият атаката на противника, но и да го унищожат. 
От командната вишка се задаваха координатите на целите. И по цялата командна верига ехтеше: Огън!. И пак: Огън! После отново: Огън!”. 
Над бойното поле кръжеше 1,9-килограмов дрон, умело управляван от военнослужещите, който разузнаваше позициите на условния противник и проследяваше точността на попаденията. Видеосигналът от мини-самолетчето се предаваше директно на монитор във вишката. А там сред участниците в обучението бяха вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев, заместник-министърът на отбраната полковник Любомир Пеев, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и неговият заместник генерал-лейтенант Пламен Атанасов, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, изпълняващият длъжността командир на Сухопътните войски бригаден генерал Михаил Попов, съветникът на президента по военната сигурност бригаден генерал Данчо Дяков, областните управители на Хасково и Кърджали, кметове, офицери.
А на учебното бойно поле канонадата и взривовете не стихваше. От своите временни огневи позиции артилеристите обстрелваха противника с реактивната система за залпов огън БМ-21 Град – най-мощното огнево средство на въоръжение в артилерията за обща поддръжка на Сухопътните войски, с оръдейна и гаубична артилерия с калибър 122 мм и повече, с различни минохвъргани системи. Неколкократно след попаденията откъм вишката звучаха спонтнни възгласи „Браво!”. В учебния „бой” се включиха и други артилерийски системи, сред които самоходни гаубици „Гвоздика”. Към края на стрелбите сред храстите и дърветата скрито заеха позиции противотанкови управляеми ракетни комплекси „Конкурс”, предназначени да унищожават с право мерене бронираната техника на „противника”. Те са истински кошмар за всеки враг, защото 98,9 на сто от попаденията им са в целта, коментира офицер. Конкурсите категорично защитиха реномето си на безкомпромисни унищожители. Ракетите излитаха със свистене и поразяваха всички цели без грешка.
За финал министър Янев, който е бивш артилерийски офицер, реши още веднъж да провери точността на подразделенията като лично зададе кординати на целта. След кратка подготовка, по радиосрдствата прозвуча команда „Огън!”. И снарядите гръмовито се изсипаха право в целта. 

Koren_2017_2И полигонът  издържа изпитанието
Оценката ми за учението е изключително висока. Разборите ще ги направим по-късно, моята оценка за учението е изключително висока, на първо четене. Това каза командирът на 4-и артилерийски полк полковник Лъчезар Мишев.
Командирът на първи артилерийски дивизион от 4-и артилерийски полк подполковник Стоичко Белишки сподели, че подчинените му са се справили успешно с предизвикателствата.
„Много съм впечатлен. Всичко беше на ниво. Военнослужещите са изключително добре подготвени, снарядите падаха в целите”, не криеше възхищението си областният управител на област Кърджали Начо Ковачев, полковник от резерва, офицер от артилерията. 
„Корен” е един от най-големите полигони у нас, на които се провеждат национални и международни занятия, каза областният управител на област Хасково Минко Ангелов. „Полигонът е съобразен с натовските стандарти. Той е много важен за област Хасково. Тук винаги сме разполагали с военни части, които могат да се ползват при бедствия, аварии, а напоследък и по охрана на границата”, допълни Ангелов. 

Министър Стефан Янев:  Отлично проведени стрелби
Впечатленията ми са за отлично проведени стрелби. Очевидно е, че подготовката на подразделенията и съответните формирования е била на ниво. Резултатите го показаха. Цялостната организация на учението, организацията на воденето на огъня беше на изключително добро ниво. Това показва една отдаденост на дейността, която изпълняват офицерите, сержантите и войниците, служещи в тези подразделения. Използвам възможността да изкажа моята лична благодарност и благодарността на ръководството на МО за положения труд и за усилията за подготовката на тези стрелби и в изпълнението на техните задължения като защитници на родината. С допълнителната задача артилеристите се справиха отлично, което показва, че тяхната подготовка е на много високо ниво.
Независимо кой ще е министър на отбраната есента, в частта, свързана с преноса на данните, нашата обща задача е заедно с артилерийските поразделения е да участват и свързочни подразделения на БА. Така ще се направи стиковка между техните възможности и възможностите на артилерията, така че управлението на огъня да става още по-добре и по автоматизиран път.

Koren_2017_1Генерал-лейтенант Андрей Боцев: Висока артилерийска подготовка
И за мен стрелбите са отлични. Артилеристите показаха висока подготовка, бързина на действията. Това не е случайно, защото през последните няколко години увеличихме полевия лагер на артилерийските подразделения. Привлякохме и други артилерийски подразделения от бригадите, с цел да може да се организира управление на огъня на артилерията в СВ, което, явно, дава много добри резултати. Благодарен съм на командния състав за отлично проведените стрелби.
Модернизационните проекти в БА не са само гоемите три. Има също и много други, например артилерийски проект за подмяна на въоръжението, на техниката. По него ще се извърши модернизация на част от техниката, като най-вече трябва да наблегнем на автоматизацията.

Бригаден генерал Михаил Попов: Наесен пак ще се проверим
Много съм доволен, че успешно проведохме полевото обучение на артилерийските дивизиони в СВ. Постигнахме целите. Колегите, които на „Корен”, имат още една основна задача – успешно да се върнат в пунктовете за постоянна дислокация. Съгласно нашите планове, смятам, че есента ще проведем отново полево обучение на артилерийските дивизиони в СВ. Искрено се надявам, че ще има ресурсно осигуряване.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани